Current track

Title

Artist


PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Sosul Harissa, cunoştinţe, abilităţi şi practici culinare şi sociale (Tunisia)

Written by on 28 martie 2024

Pasta de ardei iuţi cunoscută sub denumirea de Harissa a fost înscrisă în anul 2022, la solicitarea Tunisiei, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit paginii de internet a UNESCO, https://ich.unesco.org.

Harissa este un sos sau o pastă foarte picantă şi aromată, preparată din ardei iute şi alte condimente, atât picante, cât şi aromate. În solicitarea către UNESCO, s-a menţionat că harissa este „parte integrantă a proviziilor casnice şi a tradiţiilor culinare şi alimentare zilnice ale societăţii tunisiene”, fiind pregătită de obicei într-un cadru familial sau în comunitate.

 

Se prepară prin uscarea ardeilor la soare, despicarea acestora, îndepărtarea tulpinilor şi scoaterea seminţelor. Ardeii iuţi sunt apoi spălaţi, măcinaţi şi amestecaţi cu sare, usturoi şi coriandru folosind un mojar sau o maşină de tocat carne manuală. Harissa este depozitată în recipiente de sticlă sau ceramică pentru utilizare ulterioară. Cultivarea ardeiului iute urmează un calendar agrar care interzice însămânţarea în anumite perioade, considerate cu ghinion. Ardeii iuţi sunt agăţaţi pe războaie de ţesut. Cunoştinţele şi abilităţile legate de cultivarea ardeiului iute sunt transmise în cadrul comunităţilor de fermieri sau prin şcoli şi institute de agronomie.

Originar din Africa de Nord, sosul Harissa face parte din bucătăria tradiţională din Maroc şi Tunisia, unde a fost numit condiment naţional. Harissa este un amestec de condimente utilizat pe scară largă în bucătăria tunisiană şi marocană. Printre ingrediente se numără ardeii iuţi, usturoiul, chimenul şi sarea. Pentru a prepara sosul, o cantitate din acest condiment poate fi amestecată cu ulei de măsline pentru a forma o pastă. Este indicat să se lase amestecul să stea timp de douăsprezece ore.

 

 

Sursa foto: siasat.com

În Tunisia, harissa este folosită aproape la orice fel de mâncare. Este cel mai frecvent folosit sos dacă se doreşte un condiment aromat la tocană de carne (capră, miel, pui şi peşte) cu legume şi pentru aromatizarea cuşcuşului. În restaurante sau acasă, harissa este adesea servită pe un vas în care se află ulei de măsline. Se serveşte cu pâine. Harissa este, de asemenea, un ingredient popular în sendvişuri şi la salate.

 

 

Sursa foto: UNESCO/X

Tunisia este cel mai mare exportator de harissa, menţionează site-ul www.mosaicnorthafrica.com. În 2006, Tunisia a produs 22.000 de tone de harissa folosind aproximativ 40.000 de tone de ardei iute. Harissa poate fi achiziţionată cu uşurinţă din supermarketuri sau din magazinele mici şi poate fi cumpărată sub formă de conserve sau ca pastă într-un tub. Alternativ, harissa poate fi achiziţionată ca pudră de chili măcinată în souk (piaţă).

AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: mosaicnorthafrica.com

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply