PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2012
Written by AGERPRES on 17 februarie 2025
Scriitorul Mo Yan (pseudonimul lui Guan Moye), unul dintre cei mai importanți autori ai literaturii chineze contemporane, s-a născut la 17 februarie 1955, într-o familie de fermieri, în localitatea Gaomi, provincia Shandong, nord-estul Chinei. A urmat școala primară din orașul său natal, dar a abandonat-o chiar înainte de a o termina, în contextul declanșării Revoluției Culturale. A lucrat în agricultură, înainte de a începe să lucreze într-o fabrică de bumbac, în 1973. S-a alăturat Armatei Populare de Eliberare (PLA) în 1976. În această perioadă, a început să studieze literatura și să scrie, potrivit https://fukuoka-prize.org/ și https://www4.hku.hk/.
A debutat în 1981, într-o revistă literară, cu povestirea ‘Potopul din noaptea de primăvară’ pe care semnat-o Mo Yan, pseudonimul său, care în limba chineză, înseamnă ‘Nu vorbi’. A absolvit, în 1986, Academia de Artă și Literatură a Armatei și a obținut în anii ’90 un masterat în literatură de la Universitatea Normală din Beijing. În 1997 a părăsit armata și a devenit scriitor liber-profesionist, conform https://humanitas.ro/ și site-ului Universității din Hong Kong, https://www4.hku.hk/.
În perioada studiilor a publicat povestiri precum ‘Touming de hongluobo’ (publicată în franceză sub titlul ‘Le radis de cristal’, 1993; ‘Transparent Red Radish’, traducere în engleză, 2015), care s-a bucurat de mare succes, și ‘Baozha’ (‘Explosions and Other Stories’, 1993), conform https://www.goodreads.com/.
Primul său roman ‘Red Sorghum’ (tradus în limba engleză în 1993; ‘Sorgul roșu’, tradus în limba română 2008, 2012), care a atras atenția întregii lumi, a fost publicat în 1987. Când a scris această carte, Mo Yan s-a bazat pe experiențele sale din tinerețe și pe împrejurimile satului în care s-a născut. Cartea este alcătuită din cinci povești care se desfășoară și se reunesc în Gaomi, traversând mai multe decenii tulburate din secolul al XX-lea, cu descrieri ale culturii bandiților, ale ocupației japoneze și ale condițiilor dure îndurate de muncitorii agricoli săraci.
Romanul ‘Red Sorghum’ a fost ecranizat de regizorul Zhang Yimou, care a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 1988.
Autor prolific, Mo Yan a publicat peste zece romane: ‘The Garlic Ballads’ (1988, revizuit în 2012; ‘Baladele usturoiului din Paradis’, 2013), ‘Thirteen Steps’ (1988), ‘The Herbivorous Family’ (1993), ‘The Republic of Wine’ (1993; ‘Țara vinului’, 1992), ‘Big Breasts and Wide Hips’ (1996; ‘Țâțe mari și șolduri late’, 1996), ‘Sandalwood Death’ (2001; ‘Pedeapsa santalului’, 2001), ‘Pow!’ (2003), ‘Life and Death are Wearing Me Out (2006; ‘Obosit de viață, obosit de moarte’, 2012) și ‘Frog’ (2009; ‘Broaște’, 2009), precum și peste optzeci de povestiri, reunite în colecții, între care: ‘White Dog and the Swing’ (1981-1989), ‘Meeting the Masters’ (1990-2005), ‘The Woman with Flowers’ (2012), ‘Shifu, You’ll Do Anything for a Laugh’ (2001), ‘A Late Bloomer’ (2020), conform https://humanitas.ro.
A mai publicat eseuri pe diverse teme dar și piese de teatru (‘Farewell My Concubine’ și ‘Our Jingke’, ambele publicate în 2012), potrivit https://www.britannica.com/.
Mo Yan se descrie ca un povestitor modern care își poate elibera mintea, narațiunile sale suprarealiste și stilul unic de ‘realism halucinator’ dezvăluie o împletire complexă a istoriei, realității și imaginației literare. Temele pe care le descrie le-a descoperit în interiorul său, ele concentrându-se pe satele agricole afectate de sărăcie din China și pe oamenii care locuiesc acolo. Autorul continuă să creeze o lume literară unică, îmbinând expresia narativă din artele literare tradiționale chineze cu metodele de avangardă derivate din literatura occidentală modernă, indică https://fukuoka-prize.org/.
Romanele și povestirile sale au fost traduse în peste 50 de limbi străine (engleză, spaniolă, germană, franceză, vietnameză, coreeană), iar câteva au fost ecranizate.
Mo Yan a primit numeroase premii internaționale: Ordinul Artelor și Literelor al Franței; Premiul Nonino al Italiei (2005); Premiul pentru Cultură Asiatică Fukukoa, Japonia (2006); Premiul Newman pentru literatură chineză, Oklahoma University (2009); Premiul pentru literatură Mao Dun; Premiul literar Manhae, R. Coreea (2011); Medalia de Merit al Ordinului Național al Algeriei.
Este membru de onoare al Colegiului Regent’s Park al Universității Oxford, membru al Academiei Bavareze de Arte Frumoase și membru de onoare al Asociației Limbilor Moderne din America.
A primit, de asemenea, titlul de Doctor Honoris Causa din partea multor universități locale și internaționale, inclusiv Universitatea Fo Guang din Taiwan, Universitatea Aix-Marseille din Franța, Universitatea Sofia din Bulgaria, Universitatea City din New York, Universitatea din Macao, Universitatea Pontificală Catolică din Peru și Universitatea Diego Portales.
Drept recunoaștere a contribuțiilor sale în mediul academic și în lume, Universitatea din Hong Kong i-a conferit gradul de Doctor în Litere Honoris Causa, potrivit site-ului universității, https://www4.hku.hk/.
Este profesor la Beijing Normal University și director al Centrului Internațional de Scriere al acesteia.
A câștigat recunoașterea internațională ca romancier, după ce multe dintre lucrările sale au fost traduse în limbi străine, în 2012 devenind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, indică https://www.nobelprize.org/.
AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com