Current track

Title

Artist


Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie

Written by on 4 aprilie 2025

    Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

    FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

    În martie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creștere față de nivelul de 126,8 puncte înregistrat în februarie 2025 și cu 6,9% peste nivelul din martie 2024.

    Evoluțiile din martie s-au datorat în primul rând avansului de 3,7% al prețurilor la uleiuri vegetale, comparativ cu februarie. Cotațiile la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea soarelui au crescut în urma cererii solide de import, a precizat FAO. Față de martie 2024, prețurile la uleiuri vegetale au urcat cu 23,9%.

    La cereale, prețurile au scăzut cu 2,6% comparativ cu februarie, și cu 1,1% față de martie 2024. Pe fondul atenuării temerilor privind condițiile de recoltare din unele state din Emisfera Nordică care exportă masiv, prețul la grâu s-a redus, în timp ce s-au înregistrat scăderi la prețurile porumbului, orzului, sorgului și la soia. Prețurile la orez au scăzut cu 1,7% comparativ cu februarie, pe fondul cererii reduse de import și al aprovizionării masive pentru export, a indicat FAO.

    Potrivit FAO, cotațiile la zahăr au scăzut cu 1,6% comparativ cu februarie, în urma cererii globale mai slabe. Ploile din Brazilia au contribuit la declin, deși pierderile au fost limitate de temerile privind perspectivele generale din Brazilia și India.

    Citește  Majoritatea şoferilor britanici consideră că bicicliştii agresivi sunt o ameninţare pentru siguranţa lor (sondaj)

    Pe de altă parte, prețurile la carne au crescut în martie cu 0,9%, față de februarie, după eliminarea focarelor de febră aftoasă din Germania. Cotațiile internaționale la carnea de pasăre s-au menținut în mare parte stabile în martie, în pofida focarelor de grupă aviară în unele țări producătoare, a precizat FAO.

    Într-un raport separat, FAO și-a menținut estimările privind producția mondială de grâu în 2025 la 795 de milioane de tone, în timp ce a îmbunătățit previziunile pentru producția mondială de cereale în 2024 la 2,849 miliarde tone metrice, de la un nivel previzionat anterior de 2,842 miliarde tone metrice.

    AGERPRES/(AS – redactor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions