Current track

Title

Artist


Primarul Mihai Chirica: Vrem să întărim statutul Iaşiului de Capitală a Literaturii, de Capitală Culturală

Written by on 1 noiembrie 2023

Intrarea Iaşiului într-un club select al oraşelor creative, sub patronajul UNESCO, nu este nicidecum o întâmplare pentru că de mulţi ani are o vizibilitate deosebită în domeniul cultural, a declarat, miercuri, primarul Mihai Chirica.

Edilul a ţinut să sublinieze că Iaşiul găzduieşte anual o serie impresionantă de concerte, festivaluri de literatură, de film, de modă, de arte vizuale şi de arhitectură, cărora li se adaugă şi conferinţe ştiinţifice din cele mai diverse domenii.

„Iaşiul este un oraş cultural cu o vizibilitate culturală deosebită şi a reuşit să implice aproape toate instituţiile oraşului nostru alături de evenimente notabile. Pentru Capitala Culturală a Moldovei, o mare cetate care de-a lungul vremurilor a dat ţării şi lumii atâtea personalităţi din toate domeniile culturii, recunoaşterea Iaşiului drept un important oraş creativ pe plan internaţional ne bucură, dar ne şi obligă să privim cât mai departe. Ne dorim să facem din Iaşi unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire a industriile creative într-un mare joc al imaginaţiei, educaţiei şi creaţiei. Vrem să întărim statutul Iaşiului de Capitală a Literaturii, de Capitală Culturală, în general”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce municipiul Iaşi, alături de alte 54 de oraşe, s-a alăturat Reţelei UNESCO de Oraşe Creative (UCCN). Această iniţiativă a UNESCO urmăreşte consolidarea parteneriatelor între oraşele membre ale reţelei, care numără în prezent 350 de oraşe din peste 100 de ţări, domeniile creative fiind: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică.

Conform primarului Mihai Chirica, Primăria Municipiului Iaşi a aplicat pentru această titulatură încă din luna iunie pentru a sublinia astfel contribuţia acestui oraş în domeniul literaturii şi nu numai.

„La Iaşi sunt organizate câteva evenimente care au devenit notabile. Mă refer la festivalurile internaţionale organizate în Iaşi: Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), Festivalul Internaţional de Poezie (a cărui ediţie din 2022 s-a desfăşurat sub patronajul NatCom Român pentru UNESCO), Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Gala „Scriitorii anului”, Zilele Revistei „Convorbiri Literare”, Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, Romanian Creative Week (eveniment care, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, este evenimentul care, la nivel european, adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, 11 în total), CLASSIX International Festival, Serile Filmului Românesc”, a menţionat primarul Mihai Chirica.

Totodată, edilul a subliniat rolul jucat de Iaşi de-a lungul vremii în domeniul literaturii: prima tipografie (la Biserica Trei Ierarhi, aflată pe lista indicativă UNESCO), prima carte tipărită în limba română (1679) de Dosoftei, prima universitate a ţării, Junimea.

El a ţinut să precizeze că la Iaşi sunt cele mai numeroasele instituţii culturale, precum Complexul Muzeal Naţional „Moldova” cu Palatul Culturii, cele 12 muzee din cadrul Muzeului Literaturii Române Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Opera Naţională Română Iaşi, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, Ateneul Naţional, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”.

Chirica a amintit şi de editurile Polirom (una dintre cele mai importante din România), Junimea, Gama, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Doxologia; lanţurile de librării (Cărtureşti, Librarium, Sedcom Libris, Humanitas); revistele literare; reţeaua de şcoli asociate pentru UNESCO (ASPnet).

„Totodată, aplicaţia Primăriei conţine o serie de propuneri de proiecte noi şi extindere a manifestărilor de până acum, precum Literatura Transfrontalieră pentru Pace şi Democraţie (un program cultural complex în colaborare cu Chişinău şi Cernăuţi), Spaţii de Memorie şi Toleranţă (ca o extindere a Marşului Vieţii), rezidenţe internaţionale literare şi de traducere. Ca membru al Reţelei Oraşelor Creative UNESCO, Iaşiul are ocazia de a încheia parteneriate şi de a realiza schimburi de experienţă cu celelalte oraşe din reţea şi, totodată, de a accesa fonduri naţionale, europene sau internaţionale pentru diverse proiecte culturale. „Oraş al creatorilor”, Iaşiul îşi va dezvolta în continuare strategia culturală tocmai pornind de la acest statut de oraş creativ, care presupune sprijinirea constantă şi promovarea intensă a tuturor evenimentelor culturale din oraş”, a mai afirmat primarul Chirica.

AGERPRES/(A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply