Current track

Title

Artist


Procesele vegetative ale culturilor de toamnă, evoluție normală în majoritatea regiunilor agricole, în următoarea săptămână (agrometeo)

Written by on 16 martie 2025

    Procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, în săptămâna ce urmează, iar în zonele centrale și nordice ale țării, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

    ”Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în toate zonele agricole ale țării. În general, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele centrale și nordice ale țării, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent. Starea de vegetație a speciilor de câmp se va prezenta pe ansamblu bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile de toamnă semănate tardiv”, se arată în prognoză.

    În funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge în bune condiții fazele de formare a frunzei a treia și înfrățire (25 – 100%), precum și alungirea paiului (10 – 30%).

    Sub aspect fenologic, rapița va înregistra creșterea aparatului foliar (9 – 13 frunze) în toate bazinele de cultură, precum și alungirea tulpinii (10 – 40%) în vestul și sudul țării, starea de vegetație a plantelor fiind pe ansamblu bună și medie.

    Semințoasele se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantațiilor, iar la sâmburoase se va continua umflarea mugurilor de rod și înmugurirea la soiurile timpurii (cais, piersic).

    În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița-de-vie se va înregistra faza de ”plâns”, în timp ce în nordul și centrul țării se va continua repausul vegetativ.

    Citește  Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România şi Bulgaria, în pofida scăderii preţurilor de către Rusia

    ”Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de primăvară din prima urgență, executarea lucrărilor de întreținere în vii și livezi etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații”, subliniază ANM.

    Specialiștii ANM vin și cu o serie de recomandări de specialitate: efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de primăvară; continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu și rapiță), precum și a evoluției mugurilor de rod la pomii-fructiferi și vița-de-vie; administrarea de îngrășăminte minerale pe bază de azot și potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă; continuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fitosanitare); declanșarea pregătirii patului germinativ și semănatul culturilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, borceag, mazăre), pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    Meteorologii atrag atenția că vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 4 și 23 grade, în primele zile, mai ridicată cu 1 – 14 grade în raport cu mediile multianuale, respectiv între -5 și 9 grade, spre sfârșitul perioadei, abaterile termice negative oscilând între un grad și 6 grade, în toate zonele de cultură.

    Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0 și 31 grade în cea mai mare parte a țării, în timp ce minima va oscila între -9 și 14 grade la scara întregii țări, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde se va produce îngheț la sol.

    Citește  ANM: Cod galben de viscol în zone din 20 de judeţe, începând de marţi dimineaţa

    Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Totodată, în zilele cele mai reci sunt posibile și precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare).

    AGERPRES/(AS – redactor: Oana Tilică, editor: Daniel Badea, editor online: Gabriela Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions