Current track

Title

Artist


Raport IAS: Peste 3.500 de speciii invazive reprezintă ameninţări globale pentru natură

Written by on 5 septembrie 2023

Peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive introduse de multe activităţi umane în regiuni din întreaga lume reprezintă ameninţări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară şi sănătatea umană, costurile plătite de comunităţi fiind de 400 de miliarde de dolari pe an, arată datele cuprinse în Raportul privind speciile invazive (IAS), adoptat, recent, la cea de-a 10-a Reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea şi Serviciile Ecosistemelor (IPBES 10), organizată la Bonn, în Germania.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmis marţi AGERPRES, Raportul IAS este rezultatul a patru ani de analiză efectuată de 86 de oameni de ştiinţă (din 49 de ţări şi multe discipline) susţinută de 200 de autori contribuitori şi bazată pe mai mult de 13.000 de referinţe.

„Raportul IPBES privind speciile migratoare invazive este un instrument foarte oportun şi valoros pentru factorii de decizie, deoarece căutăm să punem în aplicare angajamentele noastre globale privind biodiversitatea. Acesta confirmă faptul că, prin Regulamentul IAS, UE este pe calea cea bună pentru a combate această ameninţare la adresa biodiversităţii. De asemenea, ne-am angajat să continuăm acţiunile printr-o ţintă ambiţioasă IAS în Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, la evenimentul organizat în perioada 28 august – 2 septembrie.

Din datele centralizate reiese faptul că peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive, care au fost introduse de multe activităţi umane în regiuni din întreaga lume, reprezintă ameninţări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară şi sănătatea umană. În acest context, speciile invazive joacă un rol-cheie în 60% dintre extincţiile globale ale plantelor şi animalelor şi costă umanitatea mai mult de 400 de miliarde de dolari pe an, sumă care s-a cvadruplicat în fiecare deceniu, din 1970, se menţionează în comunicat.

Experţii IPBES consideră că măsurile sunt insuficiente pentru a face faţă acestor provocări şi, în timp ce 80% dintre ţări au ţinte legate de gestionarea speciilor invazive în planurile lor naţionale de biodiversitate, doar 17% au legi sau reglementări naţionale care abordează în mod special aceste probleme.

În Uniunea Europeană (UE), 88 de specii migratoare invazive sunt strict reglementate, dintre care 47 de specii de animale şi 41 de specii de plante de interes.

„UE abordează deja speciile invazive ca o ameninţare la adresa biodiversităţii prin Regulamentul UE privind prevenirea şi gestionarea introducerii şi răspândirii speciilor invazive. Acesta îşi propune să prevină, să reducă la minimum şi să diminueze impactul asupra biodiversităţii autohtone şi a serviciilor ecosistemice. Regulile vizează, de asemenea, limitarea daunelor sociale şi economice. Există o listă a speciilor invazive de interes pentru Uniune care sunt supuse unor restricţii şi măsuri specifice, cum ar fi cele de păstrare, import, vânzare, reproducere, creştere şi eliberare în mediu. Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 se referă şi la angajamentul de a gestiona speciile invazive consacrate şi de a reduce numărul de specii din Lista Roşie cu 50% până în 2030. Statele membre trebuie să ia măsuri preventive pentru depistarea timpurie şi eradicarea rapidă a acestor specii, precum şi să le gestioneze pe cele deja răspândite pe teritoriul lor”, notează MMAP.

În România, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a derulat, în perioada 2018 – 2023, proiectul „Managementul adecvat al speciilor invazive din România”, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea şi gestionarea introducerii şi răspândirii speciilor alogene invazive ce a avut ca obiectiv crearea instrumentelor ştiinţifice şi administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor alogene invazive din România, proiect finalizat în cursul lunii august 2023.

Platforma Interguvernamentală privind Biodiversitatea şi Serviciile Ecosistemelor (IPBES) este un organism interguvernamental, înfiinţat în anul 2012, care oferă informaţii relevante pentru factorii de decizie cu privire la biodiversitate, ecosisteme şi beneficiile pe care acestea le oferă oamenilor. România a devenit membră a platformei în 2016.

UE este un donator major al IPBES, cu un buget total de circa nouă milioane de euro contribuţii directe.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply