Current track

Title

Artist


Rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 0,5% la nivel global, în 2021 (PwC)

Written by on 28 noiembrie 2022

Rata de reducere a emisiilor de carbon a înregistrat, la nivel global, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi s-a situat la 0,5%, în 2021, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index 2022, lansat în contextul reuniunii COP27 din Egipt.

„Ridicarea restricţiilor pandemiei în 2021 a fost urmată de o revenire foarte necesară a activităţii economice, dar care a însemnat şi o revenire la niveluri mai mari ale emisiilor de carbon. Majorarea preţurilor la energie şi ameninţările privind aprovizionarea au alimentat o creştere a cererii pentru combustibilii fosili pe termen scurt. Progresele în materie de decarbonizare au scăzut în pofida angajamentelor din partea statelor, a companiilor şi a investitorilor, astfel că trebuie realizate eforturi mai mari pentru ca obiectivele de reducere a emisiilor să fie îndeplinite în termenele asumate. Spre exemplu, UE a anunţat că îşi va creşte obiectivele de reducere a emisiilor în 2023, concentrându-se pe implementarea surselor regenerabile de energie. Noul plan REPower EU stabileşte ca, până în 2030, ponderea energiei regenerabile să ajungă la 45% din total consum, concomitent o reducere cu 13% a consumului de energie. Investiţiile în capacităţile de energie regenerabilă sunt mai binevenite ca niciodată, fiind o modalitate de creştere a securităţii energetice şi a stabilităţii preţurilor”, a explicat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România.

Conform raportului de specialitate, deşi rata de reducere a emisiilor de carbon s-a diminuat în 2021, consumul de energie şi emisiile generate de acesta au crescut cu 5,5% faţă de nivelurile din 2020, primul an marcat de pandemie. În 2020, rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 2,5%, pe fondul scăderii cu 4,3% a cererii globale de energie.

Datele înregistrate în 2021 au fost influenţate de creşterea activităţii economice, pe fondul redresării după COVID-19. „Dacă este exclusă din date variaţia produsă de lockdown-ul cauzat de Covid-19 (anul 2020), se observă o rată globală de decarbonizare de 3%, în 2021 comparativ cu 2019”, notează sursa citată.

„Niciunul dintre statele membre ale G20, care reprezintă 80% din PIB-ul global şi aproximativ 80% din emisiile globale, nu a obţinut o reducere cu mai mult de 5% a intensităţii carbonului în 2021. La nivelul statelor membre G20, cea mai mare îmbunătăţire a fost de 4,6%, cu mult sub rata de decarbonizare de 15,2% necesară în prezent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, conform Acordului de la Paris. Fiecare ţară şi fiecare sector va avea propriul său traseu de decarbonizare, concentrându-se pe modificări ale mixului său energetic unic şi pe creşterea eficienţei, precum şi pe alte acţiuni, precum soluţii bazate pe natura şi utilizarea tehnologiei, arată raportul”, se menţionează în raport.

În ultimii 11 ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind creşterea economică şi emisiile de CO2 legate de energie, în raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

Raportul urmăreşte modul în care economiile fac progrese în procesul de reducere a dependenţei dintre creşterea economică şi cea a emisiilor de carbon.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply