Război Israel-Hamas/ Sunak şi Macron insistă pe necesitatea unei ”susţineri umanitare urgente” pentru Fâşia Gaza
Written by AGERPRES on 29 octombrie 2023
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi preşedintele francez Emmanuel Macron au subliniat, într-o discuţie telefonică ce a avut loc duminică, necesitatea unei „susţineri umanitare urgente faţă de Gaza” după extinderea operaţiunilor militare ale Israelului drept răspuns la atacurile Hamas din urmă cu trei săptămâni, potrivit Downing Street, relatează AFP.
Ei au convenit „să coopereze pentru transportul de hrană, carburant, apă şi medicamente către cei care au cea mai mare nevoie şi pentru a scoate cetăţenii străini”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.
Ajutorul umanitar ajunge puţin câte puţin în Fâşia Gaza, unde operaţiunile armatei israeliene se intensifică şi ONU a avertizat asupra „prăbuşirii ordinii publice”, după ce centrele sale au fost jefuite.
Peste 1.400 de persoane au murit de partea israeliană de la 7 octombrie, în special civili ucişi în timpul atacului Hamas, care a luat ostatice şi circa 230 de persoane, potrivit autorităţilor israeliene.
Hamas, la putere în Fâşia Gaza din 2007, afirmă la rândul său că 8.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele israeliene continue de la începutul conflictului.
Rishi Sunak şi Emmanuel Macron şi-au mai evocat, de asemenea, îngrijorarea faţă de „riscul de escaladare în regiune, în special în Cisiordania” şi s-au pus de acord asupra necesităţii „de a nu pierde din vedere viitorul pe termen lung al regiunii, în special necesitatea unei soluţii a două state”, potrivit serviciilor premierului britanic.
În plus, ei au subliniat că „barbaria Hamas” nu trebuie „să submineze aspiraţiile legitime ale poporului palestinian”, potrivit Downing Street.
Potrivit Palatului Elysée, „cei doi lideri au convenit că împărtăşesc această abordare comună bazată pe trei piloni inseparabili: lupta împotriva terorismului, care trece printr-o cooperare internaţională; protecţia populaţiilor civile prin intermediul respectării dreptului internaţional umanitar şi accesul urgent la ajutorul umanitar; perspectiva politică prin relansarea negocierilor pentru o soluţia a două state”.
În plus, ei şi-au „reiterat susţinerea comună faţă de dreptul Israelului de a se apăra în limitele respectării regulilor războiului şi a dreptului umanitar internaţional”, potrivit Elysée.
AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dãdârlat)