Current track

Title

Artist


Redenumirea străzii pe care se află Consulatul Rusiei în „Strada Aleksei Navalnîi”, supusă dezbaterii publice

Written by on 25 martie 2024

Un proiect prin care se propune schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor în Strada „A. Navalnîi” a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Primăriei Capitalei.

Conform raportului de specialitate, a fost solicitat un punct de vedere şi din partea Ministerului Afacerilor Externe pe marginea acestei iniţiative, având în vedere că pe Strada Tuberozelor se află şi imobile aparţinând Federaţiei Ruse.

„Din punct de vedere juridic, cu referire la situaţia semnalată de către dumneavoastră, menţionăm că în limita competenţelor sale, MAE nu a identificat impedimente politice sau de natură a afecta interesele României. Prerogativa atribuirii/schimbării denumirilor de străzi, parcuri, pieţe şi a altor locuri publice revine autorităţilor locale – în speţă Consiliului General”, a răspuns MAE.

În documentele ataşate proiectului se menţionează că Aleksei Anatolievici Navalnîi (n. 4 iunie 1976 – d.16 februarie 2024) a fost un jurist, activist şi politician rus. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia şi în mass-media rusă şi cea internaţională, „criticând corupţia şi regimul lui Vladimir Putin”. Totodată, a organizat demonstraţii de amploare promovând democraţia şi condamnând corupţia. În septembrie 2013, a candidat la funcţia de primar al Moscovei, pierzând cursa în faţa lui Serghei Sobianin. A fost laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. În 16 februarie 2024, Serviciul Penitenciar Rus a anunţat moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din districtul autonom Iamalia – Neneţia.

Proiectul este iniţiat de consilierii municipali USR Andrei Rigu şi Florin Covaci.

„Având în vedere regimul dictatorial din Rusia condusă de Vladimir Putin, având în vedere că încălcările drepturilor omului au devenit o rutină în Rusia actuală, având în vedere curajul celor foarte puţini care îndrăznesc să se opună public acestui regim dictatorial (…) considerăm oportună adoptarea unei hotărâri care să amintească de o persoană care a vorbit în locul multor milioane cărora le-a fost frică să o facă, care a întruchipat multe idealuri normale într-o democraţie (libertate de exprimare, libertate de asociere, egalitate, responsabilitatea politicienilor), dar aspru pedepsite de Rusia controlată de Putin şi care este un erou al opoziţiei ruse”, se arată în referatul de aprobare.

Potrivit lui Andrei Rigu, petiţia referitoare la schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor a strâns 2.200 de semnături.

„Proiectul depus pentru schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor în Strada Alexei Navalnîi a fost pus în dezbatere publică. Astfel, dorinţa a peste 2.200 de oameni care au semnat pentru această redenumire este mai aproape de împlinire. Totuşi, nu este vorba doar despre 2.200 de oameni, ci despre curaj, demnitate, drepturile omului, libertate”, a scris acesta, pe Facebook.

AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut