Current track

Title

Artist


REPORTAJ/Sălaj: 175 de porții cu hrană caldă, oferite de jandarmi la împlinirea a 175 de ani de activitate a Jandarmeriei Române

Written by on 3 aprilie 2025

    Jandarmeria Sălaj a marcat, joi, împlinirea a 175 de ani de la înființarea acestei arme printr-o acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet a angajaților instituției.

    175 de porții cu hrană caldă au fost oferite unor persoane nevoiașe din județ.

    Sunt șapte ceasuri și jumătate trecute dintr-o zi mohorâtă de început de aprilie și în curtea Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj e forfotă mare.

     

    Două ‘dube’ și mai multe mașini de teren sunt încărcare cu pachete cu hrană caldă de către o mână de oameni în uniforme bleu-jandarm.

    Urcat pe o movilă de pământ, un câine blănos supervizează cu interes întreaga operațiune, mai ales că din pachete răzbate un ușor miros de mâncare.

    După încărcarea mașinilor, jandarmii se grupează ordonat pe lângă ele și aștepată ordinele prim-adjunctului comandantului IJJ Sălaj, colonelul Cristian Bolfă. La urma-urmei, chiar dacă e vorba de activitate de caritate și de suflet, Jandarmeria este o structură de ordine publică în care, așa cum îi spune și numele, domnește ordinea și disciplina.

    ‘Astăzi, așa cum am făcut în ultimii doi ani, oferim o masă caldă unor persoane care au nevoie de sprijinul nostru. Dacă acum doi ani începeam cu 173 de porții, întrucât împlineam 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei, acum, când împlinim 175 de ani, numărul de porții a crescut și vom oferi 175 de porții unor persoane nevoiașe care, cu siguranță, se vor bucura. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit și ne-au ajutat în organizarea acestei activități și vă doresc succes’, le transmite jandarmilor, înainte de a porni la drum, colonelul Cristian Bolfă.

     

    Mașinile Jandarmeriei cu cele 175 de porții ies pe poarta unității, nu înaintea unei scurte slujbe de sfințire, oficiată de cei doi preoți care au ajutat la identificarea persoanelor ce chiar au nevoie și apreciază o masă caldă.

    La 80 de ani, tanti Floare locuiește singură, într-o casă veche, tradițională, în care nu a avut niciodată apă curentă sau electricitate. Deși a suferit mai multe operații, îi așteaptă pe jandarmi în pragul casei, cu zâmbetul pe buze și cu un optimism pe care mulți tineri din ziua de azi nu îl au. În curtea casei domnește un cireș uriaș, plin de flori. ‘Eu dau cireșe din el la toată lumea. Oricine poate veni să culeagă cireșe de la mine’, le spune tanti Floare vizitatorilor săi. Atâta vreme cât e sănătoasă, nu are nevoie nici de apă în casă și nici de electricitate. De altfel, s-a descurcat o viață întreagă fără ele.

    Citește  Buzău: Mii de teste COVID expirate, găsite abandonate lângă Pădurea Crâng de lângă municipiu

     

    ‘Astăzi este Ziua Jandarmeriei. Împlinim 175 de ani și vă oferim o masă caldă din partea noastră’, îi spune Florin, unul dintre jandarmii participanți la acțiune. ‘Dumnezeu vă deie sărbători mândre, fericite!’, vine imediat replica vârstnicei.

    Florin e un tânăr cu ochi mari și calzi ce s-a alăturat recent Jandarmeriei Sălaj. El înțelege, poate mai bine ca oricare din colegii săi, ce înseamnă un gest simplu, precum o masă caldă sau o vorbă bună. Florin a fost abandonat de părinți la o vârstă fragedă și a crescut, alături de alte două surori și un frate, la Casa de Copii din Cehu Silvaniei. A făcut fotbal de perfomanță și pe când se părea că ar putea face o carieră în sport, o accidentare i-a frânt visul de fotbalist și transferul la o echipă din Italia. Un prieten de la Casa de Copii l-a îndrumat atunci către Jandarmerie.

    ‘Mi-a zis: măi, hai că e OK în sistem, totuși. Ai un statut în primul rând, ești respectat de lume și asta e cel mai important, cel puțin pentru mine, care n-am avut un statut financiar, n-am avut cine să mă sprijine nici moral și nici psihic. N-am avut nimic în partea asta. Dar aici mă simt foarte bine, e un colectiv super frumos, în primul rând. Chiar și comandanții și inspectorul-șef mă susțin. Deci e foarte bine, îmi place’, mărturisește Florin.

     

    Ca să ajungi la casa unde Emanuel locuiește cu mama sa trebuie să o iei la pas, pe lângă o vale, iar mai apoi, pe niște trepte improvizate, să urci în curte. Emanuel are 10 ani și e un copil cu nevoi speciale, motiv pentru care, deși mama lui ține foarte mult ca el să frecventeze cursurile unei școli normale, nu reușește să meargă zilnic la ore. Astăzi e ziua în care a ales să stea în pat, acompaniat de o tabletă.

    Citește  ROMÂNI CU POVEŞTI/ Voluntariatul - un mod de viaţă pentru un tânăr focşănean; a participat la sute de misiuni de salvare

     

    Deși are părul grizonat și gradul de colonel în Jandarmerie, Ionuț e în primul rând un om cu suflet mare, motiv pentru care îi este ușor să intre în vorbă cu băiețelul ascuns pe jumătate sub o plapumă. Probează căștile lui Emanuel, se joacă împreună pe tabletă și copilul pare entuziasmat să aibă o companie de care nu beneficiază foarte des. Hrana caldă și bomboanele aduse de jandarmi sunt, cu siguranță, o binecuvântare pentru familia greu încercată de suferințele prin care trece Emanuel.

    Am putea spune că Valer, la cei 73 de ani ai săi, e singur, după ce soția i-a murit în urmă cu câțiva ani. El însă nu se simte nicio clipă singur, atâta vreme cât are alături calul, pe care l-a cumpărat în urmă cu 20 de ani. Astăzi, calul îl menține activ și în putere și, mai în glumă, mai în serios, au grijă unul de altul. Valer se bucură și el de hrana caldă și compania jandarmilor.

     

    Tanti Floare, Emanuel sau Valer sunt doar câteva exemple dintre cei pe care jandarmii din Sălaj, alături de preoții din localitățile respective și reprezentanți ai administrațiilor locale (în cazul de față primarul comunei Meseșenii de Jos, Gheorghe-Sandu Prodan) i-au vizitat, joi, de Ziua Jandarmeriei, pentru a le face o bucurie celor cu care soarta a fost mai puțin îngăduitoare.

    ‘Ne-am bucurat să petrecem astăzi o zi, împreună cu colegii noștri din Jandarmeria Română, cei care venim în sprijinul și ajutorul oamenilor, cu o acțiune de suflet pe care o desfășurăm de ceva ani încoace, prin care mergem să îi vizităm pe oameni acasă. Cei de la Jandarmerie pregătesc câte un pachet cu mâncare caldă și ne-am bucurat să îi găsim pe oameni sănătoși, bucuroși să ne primească, să le dăm sentimentul că sunt în siguranță, că această instituție care astăzi își sărbătorește ziua frumoasă, prin momente frumoase și prin evenimente frumoase, este alături de oameni și cu acțiuni de felul acesta, caritabile, și își arată și partea lor umană și bunătatea, pentru care le mulțumim. Ne-am bucurat astăzi de o zi în care ne-am încărcat sufletește cu bunătatea oamenilor. Dumnezeu să ne ajute și Dumnezeu să ne binecuvinteze. La mulți ani, Jandarmeria Română!’, a transmis preotul paroh Crăciunaș Adrian.

    Citește  ROMÂNI CU POVEŞTI/ Coregrafa Silvia Macrea: România mi-a dăruit cel mai frumos folclor din lume

    AGERPRES/(A – redactor: Sebastian Olaru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

    * Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions