Current track

Title

Artist


REPORTAJ Strada Meţianu, prima pietonală din Arad, abandonată de jumătate dintre comercianţi

Written by on 7 mai 2024

Strada Meţianu din Arad, cândva raiul comerţului şi devenită în 2011 prima pietonală din oraş, a ajuns o ruină din punct de vedere economic, după cum afirmă majoritatea comercianţilor care au rezistat aici, pentru că aproximativ jumătate dintre ei şi-au închis afacerile în ultimii doi ani, odată cu desfiinţarea pieţei agroalimentare seculare, devenită pietonală în urma unor lucrări care au costat 24 de milioane de lei.

 


Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

Strada Meţianu este cea mai cunoscută din Arad, încă din vremea comunismului, când aici se făcea inclusiv comerţ ilegal şi se puteau cumpăra clandestin de la anticoncepţionale la şosete şi tacâmuri. Deşi are o lungime de doar 300 de metri, pe această stradă sunt aproximativ 80 de spaţii comerciale, pe lângă sedii de firme aflate în curţile clădirilor istorice.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

Pentru că făcea legătura între centrul oraşului (Piaţa Avram Iancu) şi Piaţa Catedralei (cunoscută mai mult ca Piaţa Mare), strada Meţianu era cea mai circulată din oraş, iar vadul comercial făcea ca afacerile să meargă mai bine decât în orice alt loc. Asta până în 2022, când piaţa agroalimentară, ce funcţiona de mai bine de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, a fost închisă de administraţia locală pentru a fi transformată în zonă pietonală. Cum şantierul nu era atracţie pentru nimeni, tot mai puţini oameni au ajuns să treacă pe strada Meţianu, lucru ce a afectat afacerile.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

Aproape toţi comercianţii care au făcut declaraţii pentru AGERPRES susţin că afacerile au început să meargă pe minus şi că sunt la limita supravieţuirii. De altfel, aproximativ jumătate din spaţiile comerciale sunt în prezent goale, de vânzare sau de închiriat.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

„Când am preluat eu spaţiul comercial, în 2022, înainte să se închidă Piaţa Mare, strada Meţianu încă mai era vie, deşi nu ca altădată. Imediat după ce piaţa agroalimentară a fost desfiinţată, a început declinul pentru toţi cei cu afaceri în zonă. Cred că trei sferturi suntem pe pierdere, iar cei care am rămas avem doar speranţe că locul va reînvia, ceea ce ar fi posibil doar dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va face o piaţă volantă în noua piaţă pietonală. Altfel, doar pentru clădiri frumoase şi o fântână arteziană nu cred că vor veni suficienţi oameni pentru ca afacerile să crească din nou pe Meţianu”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Iancu, proprietarul unui magazin de produse apicole.

Piaţa Mare, reabilitată cu 24 de milioane de lei în ultimul an şi transformată în zonă pietonală, a fost deschisă de câteva zile, odată cu Târgul de Paşti, organizat pentru prima dată în acest loc. Astfel, traficul pietonal a început să crească din nou şi pe Meţianu, dar nu la un nivel care să se simtă în vânzări.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

„Sunt din nou oameni pe Meţianu şi asta ne dă speranţă, dar cel puţin până acum nu s-a văzut în vânzările noastre. Poate şi pentru că vizitatorii au ca ţintă Târgul de Paşti, unde îşi cheltuie banii. Aşteptăm să se închidă târgul pentru a vedea dacă vânzările noastre vor creşte”, spune reprezentanta unei patiserii.

Toţi cei aproximativ 20 de comercianţi au spus acelaşi lucru, că îşi pun speranţele în realizarea unei pieţe volante în zona pietonală proaspăt inaugurată.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

„Meţianu a devenit o stradă pustie după ce s-a închis piaţa de zarzavaturi, deci doar o astfel de piaţă poate să atragă din nou oamenii în zonă. În doi ani, mai mult de jumătate din magazinele de pe stradă s-au închis. În cazul magazinului meu, veniturile au scăzut la un sfert faţă de anul 2022”, a spus reprezentanta unui magazin de produse textile.

Primăria Arad transmite că are cel puţin două pârghii pe care le va acţiona pentru a reînvia zona de tradiţie în comerţ: va reglementa funcţionarea unei pieţe volante pe locul fostei hale agroalimentare din Piaţa Mare şi va încuraja deschiderea de terase şi restaurante în zona pietonală.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

De altfel, pe pietonala Meţianu, în prezent, nu mai e deschisă nicio terasă care ar putea atrage vizitatori, iar în Piaţa Mare funcţionează doar una.

„Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Catedralei, ne dorim să revigorăm întreaga zonă. Avem în plan o piaţă volantă, concept care va fi dezbătut în Consiliul Local. Totodată, o atracţie pentru vizitatori vor fi terasele şi restaurantele care sperăm că se vor deschide în zona pietonală, aşa cum se întâmplă peste tot în România şi în Europa în astfel de locuri. Lucrăm în prezent la regulamentul care le va permite comercianţilor să îşi deschidă terase în piaţa pietonală. La sfârşit de săptămână, Primăria şi Centrul Cultural Municipal vor organiza evenimente care să atragă public şi vom susţine, de asemenea, evenimente private în zonă, de exemplu festivaluri”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Lazăr Faur.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

El a adăugat că municipalitatea nu a renunţat nici la o idee mai veche de a lega pietonal Piaţa Avram Iancu de Piaţa Catedralei şi, mai departe, de Parcul Reconcilierii, pentru ca toată zona să devină o atracţie turistică, însă pentru reamenajarea Pieţei Avram Iancu se caută încă surse de finanţare.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

De-a lungul anilor, strada Meţianu a fost mereu în atenţia arădenilor, dar şi în mijlocul unor scandaluri. Strada a devenit pietonală la finalul anului 2011, în urma unor lucrări care au costat atunci 2,5 milioane de lei. Proiectul a fost inaugurat în plin şantier, de Ziua Naţională, deşi jumătate din stradă era în curs de pavare cu granit, iar artiştii au colindat în luna decembrie printre muncitori. După finalizarea lucrărilor, presa locală şi naţională au mediatizat intens achiziţiile făcute de municipalitate pentru mobilarea străzii, cum ar fi bănci care au costat 8.000 de euro bucata, pe care obişnuiau să doarmă cerşetorii.

 

Foto: (c) Marian BUGA/AGERPRES

Proiectul de modernizare şi reconversie a Pieţei Catedralei a inclus realizarea unei fântâni arteziene care are forma amprentei Cetăţii Aradului, compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Zona pietonală mai are suprafeţe pavate, spaţii verzi şi iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti.

AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply