Current track

Title

Artist


REPORTAJ/Sute de militari rezervişti, la un antrenament în poligonul Jigodin din Harghita: Sperăm că nu vor exista situaţii reale

Written by on 14 iunie 2023

Câteva sute de militari rezervişti au participat miercuri, în poligonul de garnizoană de la Jigodin, aflat la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, la o secvenţă de antrenament, activitate inclusă într-un amplu exerciţiu de mobilizare care are loc, în aceste zile, în judeţele Harghita şi Covasna.

Mai tineri sau mai în vârstă, rezerviştii au răspuns dis-de-dimineaţă ordinelor de chemare, s-au prezentat la garnizoanele Miercurea-Ciuc sau Lunca de Sus, au trecut printr-un triaj medical şi psihologic, au primit uniforme militare şi armament, apoi au fost transportaţi la poligonul Jigodin, unde a început antrenamentul.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

După o scurtă şedinţă de pregătire, pentru a-şi aminti măsurile de siguranţă specifice, au urmat şedinţele de tragere, la care cei mai mulţi s-au descurcat onorabil.

Nagy Florian, din Odorheiu Secuiesc, a spus că stagiul militar şi l-a satisfăcut la Miercurea-Ciuc, la vânători de munte, iar experienţa de miercuri o consideră „foarte faină”, mai ales că a reuşit să doboare ţintele, dar s-a reîntâlnit şi cu persoane cunoscute.

„A fost foarte faină experienţa. (…) Ţintele au picat, am fost bun la trageri şi atunci şi acum, chiar au căzut. Am tras în a treia ţintă de două ori, deci e bine, încă mai vedem ce facem. Am terminat armata în 2004, nici chiar aşa de mult. E prima oară când particip la antrenament, acum zece ani doar ne-au rechemat şi a fost verificarea hârtiilor”, a spus Nagy Florian.

Întrebat dacă nu s-a speriat când a primit ordinul de chemare, ţinând cont de situaţia de securitate din vecinătate, el a spus că panica nu-şi are rostul în aceste condiţii.

„Nu ne panicăm, pentru că, dacă ne cheamă, oricum o să fie rău pentru toată lumea, deci relaxare totală, nu are rost să ne panicăm”, a arătat Nagy Florian.

La rândul său, Nicolae Bergovan, în vârstă de 47 ani, din satul Capu Corbului, şi-a amintit de stagiul militar pe care l-a făcut tot la vânători de munte şi şi-a exprimat regretul că, atunci când s-a liberat, nu a ascultat sfatul comandantului său de a se angaja în Armată.

Exerciţiu de miercuri i s-a părut şi lui o experienţă foarte bună, mai ales că îi sunt cunoscute toate zonele din împrejurimi. El a mărturisit, cu lacrimi în ochi, că nu ar ezita să pună mâna pe armă, dacă situaţia ar impune-o.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

„Ce a fost jurat, jurat rămâne, aşa ştim. Că jurământul e jurământ”, a subliniat Nicolae Bergovan.

Printre rezervişti l-am întâlnit şi pe Gabos Costin Iuliu, în vârstă de 51 ani, din Miercurea-Ciuc. Nu s-a temut de exerciţiu şi i s-a părut o experienţă interesantă, mai ales că nu a mai participat la trageri de când a terminat armata.

În ciuda faptului că atmosfera a fost una destul de relaxată, cuvintele care se aflau pe buzele majorităţii erau: „sperăm să fim chemaţi doar la antrenamente, să nu fie niciodată situaţii reale”.

Albert Gyorfy, din Odorheiu Secuiesc, are aproape 62 ani şi lui nu i s-a părut prea frumoasă experienţa. Mai mult, avea emoţii, pentru că nu a mai pus mâna pe armă de 40 ani.

„E un pic cam nasol, dar dacă ne-a chemat, a trebuit să venim. Am un pic de emoţii, nu am tras demult şi acum o să vedem ce putem să facem. Cred că ne îndrumă şi ne ajută, ca să nu avem probleme”, a spus Albert Gyorfi.

Lângă el se află Borbely Laszlo, în vârstă de 60 ani, tot din Odorheiu Secuiesc. Îşi priveşte un pic stingher uniforma militară şi spune că astfel de exerciţii ar fi utile, dar numai pentru cei tineri.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

„În primul rând, ne gândim să nu avem caz de război. Sunt utile exerciţiile, dar nu pentru noi (cei în vârstă – n.r.), însă pentru tineret cred că e util. (…) Dar şi cei tineri, să participe doar la antrenamente şi să nu fie război”, a precizat Borbely Laszlo.

După finalizarea secvenţei de antrenament, toţi rezerviştii au servit masa, din meniu nelipsind vestita fasole cu ciolan, despre care mulţi au spus că le aduce aminte de tinereţe şi de zilele când satisfăceau stagiul militar.

Participarea militarilor rezervişti la exerciţiul de mobilizare a fost una foarte bună, după cum a declarat colonelul Nicolae Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

Acesta a declarat presei că, din informaţiile pe care le are, nu au existat cazuri de refuz de participare, ci doar cazuri medicale sau situaţii în care rezerviştii erau plecaţi din ţară.

„Din câte cunosc eu, nu au fost cazuri de refuz, au fost situaţii excepţionale cu militari rezervişti care, poate, la momentul a când au fost anunţaţi, nu se aflau în ţară, dar au luat legătura cu unitatea, ne-au contactat şi ne-au comunicat, cei care au posibilitatea ne-au şi trimis instant o dovadă, ceilalţi urmează să ne trimită o dovadă privind faptul că nu au putut să se prezinte. Au venit inclusiv membrii de familie, în majoritatea cazurilor, care ne-au prezentat situaţia celor mobilizaţi, adică motivaţia pentru care nu au putut să vină, dar din câte cunosc eu cazuri de refuz nu au fost”, a precizat colonelul Oros.

El a mai arătat că secvenţe similare de antrenament vor avea loc şi în zilele următoare, cu alţi militari rezervişti, atât în Harghita, cât ţi în Covasna.

La activitatea de miercuri a participat şi generalul de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, care a apreciat faptul că acest exerciţiu, la fel ca şi altele similare, s-a desfăşurat în condiţii foarte bune.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

„Este un exerciţiu care face parte dintr-o serie de exerciţii similare, care s-au desfăşurat şi se vor mai desfăşura în zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie, şi vreau să remarc că s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, deoarece au fost pregătite foarte bine. Am beneficiat şi de sprijinul eşalonului superior, de fiecare dată şi de implicarea personalului din unităţile responsabile pentru organizarea exerciţiilor, care a fost exemplară. Bineînţeles că acest exerciţiu, ca orice alt exerciţiu, urmăreşte să ne demonstreze că procedurile pe care noi le avem implementate la momentul de faţă sunt viabile sau nu, drept pentru care trebuie să exersăm ca să vedem ce trebuie să schimbăm pentru o situaţie reală, să ne prindă pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat generalul de brigadă Bogdan Cernat.

El a ţinut să remarce faptul că participarea la exerciţiu a fost foarte bună, iar rezerviştii sunt bine pregătiţi.

„Sunt pregătiţi şi au reacţionat foarte bine, prezenţa e foarte bună şi vreau să zic că au venit exact cum scria pe ordinal de chemare, la timp. Aici, la locul unde s-a desfăşurat exerciţiul, s-au comportat foarte bine şi trebuie să remarc şi trebuie să le mulţumim colegilor noştri care i-au instruit când dânşii şi-au să executat serviciul militar obligatoriu, când erau tineri, că deprinderile pe care şi le-au însuşit atunci au rămas şi ei acţionează foarte bine pe baza acelor deprinderi pe care şi le-au reamintit foarte uşor şi au avut nişte ghizi foarte buni în militarii care sunt acum activi şi care au organizat acest exerciţiu, militarii Brigăzii 61”, a conchis comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina.

În incinta poligonului de garnizoană de la Miercurea-Ciuc au fost amenajate şi mai multe standuri de prezentare cu tehnica şi armamentul din dotarea vânătorilor de munte, tehnica de specialitate a poliţiei militare, materiale de alpinism specifice vânătorilor de munte.

De asemenea, la faţa locului au fost prezenţi şi câţiva cai ai companiei hipo a Brigăzii 61 Vânători de Munte, despre care colonelul Oros a spus că este „o companie unicat în Armata Română, care este folosită pentru samarizarea aruncătoarelor de 82 milimetri, aruncătoarelor de 120 milimetri şi pentru transportul muniţiei şi a alimentelor”.

Standurile au fost vizitate de militarii rezervişti, care şi-au reamintit de armamentul folosit ori s-au familiarizat cu tehnica nouă.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

Secvenţa de antrenament de miercuri face parte din „Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23”, care se desfăşoară în Harghita şi Covasna, în perioada 12-16 iunie.

Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului, exerciţiul este condus de Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Sursa citată a mai arătat că exerciţiile de acest tip se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza „Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

Pe timpul exerciţiului, o parte din rezerviştii cu domiciliul în judeţele Harghita şi Covasna, cuprinşi în planurile de mobilizare, au fost fi chemaţi la unităţi militare, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire.

„Obiectivul principal al exerciţiului constă în evaluarea potenţialului economic şi uman al autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici, la nivelul judeţului Harghita, în vederea identificării resurselor materiale, financiare şi a forţei de muncă necesare susţinerii efortului de apărare şi asigurării continuităţii activităţilor economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăţi, constrângeri şi limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea dispunerii măsurilor care se impun”, a precizat, într-un comunicat, Instituţia Prefectului.

AGERPRES/(A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply