Current track

Title

Artist


Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025

Written by on 28 martie 2025

    Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR – Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împotriva miniștrilor de Interne și Energiei, reuniunea CSAT pe tema conflictului din Ucraina, demararea programului ‘Rabla pentru sobe’, demararea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 24-28 martie 2025.

    AFACERI EUROPENE

    *25 martie: Comisia Europeană a anunțat că a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, Comisia a constatat că jalonul 215 (‘Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale’) nu este îndeplinit în această etapă. Jalonul 215, considerat neîndeplinit, se adaugă altor cinci jaloane din cea de-a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcute în comunicarea sa din 15 octombrie 2024. Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU.

    POLITIC

    *24 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat, la ședința de bilanț pe anul 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), că ‘fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă’. ‘Prezența mea este un semn de respect pentru dumneavoastră, pentru cei care vă desfășurați activitatea la Înalta Curte și pentru toți cei care lucrează în sistemul judiciar din România, un sistem care este un pilon de bază al țării noastre. Este ocazia de a reflecta cu onestitate și luciditate la starea justiției din România, pentru că fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă’, a spus Ilie Bolojan.

    *24 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a promulgat actul normativ pentru completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va organiza, prin intermediul radiodifuzorilor, campanii de informare publică menite să prezinte efectele nocive ale consumului de droguri, traficului de droguri și traficului de persoane.

    * 24 martie: Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunțat că Guvernul american revizuiește recenta desemnare (10 ianuarie 2025) a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, SUA întrerupând implementarea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această suspendare va rămâne în vigoare până când Statele Unite vor finaliza revizuirea. Prin urmare, cetățenii români care doresc să călătorească în Statele Unite în scop de afaceri sau turistic pe termen scurt vor trebui să solicite în continuare obținerea unei vize la neimigrant (‘B’) la o ambasadă sau consulat al SUA. Implementarea programului Visa Waiver (VWP) pentru România este în curs de evaluare, operaționalizarea sistemului ESTA urmează să fie amânată până la o dată care va fi anunțată de partea americană, a informat, la rândul său, Ministerul Afacerilor externe (MAE). VWP este un program de cooperare în materie de securitate între Statele Unite și țările partenere VWP care permite cetățenilor și rezidenților țărilor respective să călătorească în Statele Unite, în scop turistic sau de afaceri (viză B1/B2) pentru șederi de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză americană.

    Citește  RETROSPECTIVĂ 2024/Sectorul auto european, marcat de scăderea vânzărilor, costuri ridicate şi de concurenţa acerbă din China

    *26 martie: Personalități conservatoare din UE, Marea Britanie și SUA s-au reunit, în perioada 26-28 martie, la Cluj-Napoca, la Summitul liderilor ECR – Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Printre participanți se numără președintele ECR, Mateusz Morawiecki, copreședinții grupului ECR din Parlamentul European, Patryk Jaki și Nicola Proccaccini, alături de europarlamentari din Italia, Polonia, Franța, Bulgaria, Luxemburg, Croația, Spania și România.

    *26 martie: Deputații AUR au depus moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, intitulată ‘De la democrație la regim hibrid. România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu’.

    *26 martie: Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a depus, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, intitulată ‘Ministrul Energiei – un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri’.

    *27 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat, în contextul reuniunii șefilor de stat și de guvern ai ‘Coalition of the willing’ privind securitatea în Ucraina, de la Paris, că România nu va trimite niciun militar în Ucraina, dar țara noastră ar putea fi un hub de transport pentru forțele desemnate, în cazul unui plan de pace în țara vecină. ‘Din acest punct de vedere, așa cum am mai spus, România nu va trimite – și am anunțat această chestiune cât se poate de clar – niciun militar român în Ucraina. Dar într-o situație ipotetică, în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize privind forțele care ar putea să asigure o astfel de garanție. Aceste forțe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front. Ar putea fi localizate sau pe Flancul de est, sau la o distanță mare de front, pe teritoriul Ucrainei. Și oricum, tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și prin România, cel puțin cele prin zona de sud. Din acest punct de vedere, vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții, în așa fel încât Statul Major să știe care ar putea să fie aceste planuri, pentru că dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză, să putem să fim pregătiți cu partea de infrastructură logistică’, a afirmat Ilie Bolojan.

    Citește  EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

    *27 martie: Premierul Marcel Ciolacu consideră că decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare. El a adăugat că ‘este incalificabil’ ca membri ai CNA să își justifice deciziile de sancționare ‘culmea – pe opinii politice și rațiuni personale, și nu pe lege’. CNA a decis, în ședința din 26 martie, eliminarea unei emisiuni realizate de Marius Tucă de pe platforma YouTube, deoarece încalcă prevederi din Legea audiovizualului.

    *27 martie: Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, într-o declarație de presă alături de omologul polonez, Radoslaw Sikorski, aflat în vizită la București, că vocile de pe Flancul estic trebuie auzite și opinia lor trebuie luată în considerare atunci când se vorbește despre Ucraina. Ministrul român a evocat ‘sprijinul ferm’ pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova.

    *28 martie: Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, între altele, perspectivele conflictului din Ucraina și implicațiile pentru România.

    SOCIAL

    *27 martie: Guvernul a luat decizia prelungirii plafonării RCA, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, pentru a preîntâmpina apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor pentru aceste polițe de asigurare. Astfel, prețurile polițelor RCA vor rămâne plafonate și după data de 1 aprilie, pentru încă 3 luni, respectiv, până la 30 iunie 2025.

    *27 martie: Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență potrivit căreia cetățenilor români care nu au domiciliul în România, ci într-un stat membru al Uniunii Europene, li se vor putea elibera cărți electronice de identitate cu valoare de document de călătorie.

    *27 martie: Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a informat că locuitorii din zonele montane ale României vor putea să-și înlocuiască sobele vechi cu unele moderne și eficiente energetic, odată cu demararea, de la 31 martie, a programului ‘Rabla pentru sobe’. Potrivit președintelui AFM, Florin Bănică, unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, la ora 23:59.

    Citește  EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 august

    ECONOMIC

    *25 martie: OMV Petrom și Romgaz au început forajul pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre. Proiectul avansează conform planului, cu prima producție estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producția de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producție. OMV Petrom și Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

    *26 martie: Deficitul bugetar s-a situat la 1,58% din PIB, după primele două luni din acest an, comparativ cu 1,64% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Finanțelor.

    CULTURÃ

    *26 martie: Ana Blandiana a primit, în cadrul unei ceremonii găzduite de Palatul Principilor, titlul de ‘Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia’, în baza unei hotărâri adoptate în toamna anului trecut de către Consiliul Local. Totodată, s-a conferit, post-mortem, titlul de ‘Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia’ scriitorului Romulus-Cornel-Florian Rusan, pentru activitatea civică și literară.

    DIVERSE

    *26 martie: A murit scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela. (n. 1 mart. 1951)

    AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dãdârlat)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!

    Tagged as

    Reader's opinions