Riscul unei societăţi ”cu două viteze” în accesul şi consumul de ştiri produse de profesionişti se accelerează (raport)
Written by AGERPRES on 25 noiembrie 2024
Riscul apariţiei unei societăţi „cu două viteze” în ceea ce priveşte accesul şi consumul de ştiri produse de profesionişti se accelerează, potrivit unui raport al Camerei Lorzilor a parlamentului britanic, care avertizează că implicaţiile pot fi ireversibile şi „nefaste pentru democraţie”, informează luni EFE.
Studiul arată că situaţia financiară a jurnalismului se înrăutăţeşte pe zi ce trece, încrederea cetăţenilor continuă să scadă şi tot mai mulţi oameni evită să obţină informaţii din mass-media.
Confruntaţi cu acest fenomen, „entuziaştii ştirilor” vor continua să fie bine deserviţi de o ofertă care să corespundă aşteptărilor lor, în timp ce decalajul cu persoanele mai puţin informate continuă să crească.
Raportul „Viitorul ştirilor”, publicat de Comitetul pentru digital şi comunicaţii a camerei superioare al parlamentului britanic, avertizează că există „o posibilitate realistă ca ecosistemul informaţional al Regatului Unit să fie iremediabil fracturat de-a lungul axelor sociale, regionale şi economice în următorii cinci şi până la 10 ani”.
„Implicaţiile pentru societatea şi democraţia noastră ar fi nefaste”, afirmă autorii raportului, care concluzionează că „era cetăţenilor informaţi, cu o înţelegere comună a faptelor nu este inevitabilă şi ar putea să nu dureze”.
În plus, aceste tendinţe sunt exacerbate de impactul instrumentelor de inteligenţă artificială generativă (AI), care sunt capabile să creeze rezumate de ştiri şi să permită marilor companii de tehnologie o influenţă fără precedent asupra tipului de informaţii care ajunge la cetăţeni.
Raportul asigură că peisajul media în schimbare nu va însemna dispariţia acestuia şi vor exista unele instituţii de presă care vor prospera, dar multe altele nu o vor face.
În opinia autorilor raportului, sectorul a sfidat cele mai pesimiste predicţii din ultimii 15 ani şi dovadă stă faptul că unii consumatori de ştiri au o ofertă mai mare decât până acum, mai ales datorită publicaţiilor inovatoare online.
Cu toate acestea, în alte zone perspectivele sunt îngrijorătoare: „deşerturile” de informaţie locală continuă să se extindă, ceea ce înseamnă că multe comunităţi nu au aşa-numitele mass-media de proximitate; încrederea publicului este la cel mai scăzut nivel, iar „evitarea informaţională” este în creştere, în timp ce un număr tot mai mare de cetăţeni apelează la surse dubioase de pe internet.
Comitetul îndeamnă guvernul britanic să acţioneze imediat în unele domenii, cum ar fi IA, pluralitatea mass-media şi drepturile de autor, dar solicită totodată sectorului mass-media să ia la rândul său măsuri.
În locul unei intervenţii a statului care să submineze independenţa presei, comitetul pledează ca executivul „să creeze condiţiile care să permită sectorului să se descurce singur şi să supravieţuiască unei perioade prelungite de turbulenţe tehnologice”.
Sistemul va putea prospera doar dacă există un mediu de concurenţă sănătoasă cu obiectivul de a deservi toate tipurile de public respectând în acelaşi timp regulile.
În acest scop, raportul face o serie de recomandări precum sprijinirea presei locale (inclusiv prin avantaje fiscale pentru angajarea reporterilor sau prin programe de formare pentru tinerii jurnalişti); legiferarea astfel încât creatorii de ştiri să poată încheia acorduri cu companiile de inteligenţă artificială pentru a profita de pe urma utilizării conţinutului lor; sau investigarea marilor companii de tehnologie pentru practici anticoncurenţiale.
Preşedinta comitetului, Tina Stowell, şi-a exprimat într-un comunicat îngrijorarea că naraţiunea din jurul mass-media este aceea a „declinului gestionat”, ceva care „trebuie să se schimbe”, pentru care guvernul va trebui să creeze cadrul legal necesar.
„Este posibil un rezultat bun, pur şi simplu va fi diferit de ceea ce am avut în trecut. Şi, deşi nu putem prezice viitorul, un lucru este foarte clar: dacă nu ne adaptăm rapid, consecinţele vor fi nefaste”, a avertizat Stowell.
AGERPRES/(AS – autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp