ROMÂNIA-NATO-20ANI/Cosmin Ştefan (comandantul Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’): NATO e în primul rând o alianţă defensivă şi de descurajare
Written by AGERPRES on 3 aprilie 2024
Comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova, lt.col. Constantin Cosmin Ştefan, care a lucrat şi ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa sau Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) din Mons, Belgia, afirmă că experienţa acumulată într-un comandament al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord i-a dovedit că NATO este în primul rând o alianţă defensivă şi de descurajare.
Comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – „Scorpionii Roşii”, prima unitate din Armata României care a participat la un exerciţiu multinaţional sub comanda NATO, consideră, de asemenea, că intrarea României în NATO a reprezentat un pas înainte spre asigurarea unui garant de securitate credibil şi puternic aşa cum nu a mai avut până la momentul respectiv, iar cele mai mari sacrificii sunt pierderea vieţilor militarilor români în teatrele de operaţii şi militarii răniţi în misiuni.
„Din punctul meu de vedere, intrarea ţării noastre în NATO a reprezentat în primul rând încă un pas înainte spre asigurarea unui garant de securitate credibil şi puternic aşa cum ţara noastră nu a mai avut până la momentul respectiv. Totodată, putem vorbi de o serie de avantaje de care am beneficiat şi beneficiem în continuare. Dintre acestea aş enumera: dezvoltarea şi modernizarea continuă a tot ce înseamnă echipamente şi tehnică militară, un mediu sigur şi propice investiţiilor economice de orice natură, care duc automat spre dezvoltarea ţării şi creşterea calităţii vieţii. Cu siguranţă că am făcut şi sacrificii. Unele dintre acestea sunt reprezentate de vieţile militarilor români pierdute în teatrele de operaţii, precum şi de militarii răniţi în aceleaşi situaţii”, a declarat pentru AGERPRES comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.
Veteran al teatrelor de operaţii, participând la patru misiuni internaţionale: Irak – 2007 şi Afganistan – 2009, 2011 şi 2014, lt.col. Constantin Cosmin Ştefan, care a preluat comanda „Scorpionilor Roşii” de la 1 iunie 2023, a arătat că, în cei 20 de ani de când ţara noastră este parte a NATO, Armata României a cunoscut reale progrese din punct de vedere al profesionalizării militarilor, dar şi în ceea ce priveşte dotarea şi gradul de interoperabilitate cu aliaţii.
„Personal, am participat la patru misiuni internaţionale, prima în Irak în 2009, iar următoarele 3 în Afganistan în 2009, 2011 şi 2014. Participarea mea a avut ca scop în principal dezvoltarea şi testarea pregătirii profesionale într-un mediu operaţional real. Pot spune că misiunile nu au semănat între ele, fiecare având modalităţi de pregătire diferită, provocări şi riscuri diferite, în concordanţă cu situaţiile de securitate de la vremea respectivă. Pentru mine personal, cele mai solicitante misiuni au fost reprezentate de Afganistan 2011 şi 2014, din prisma funcţiei de comandant companie pe care am ocupat-o, coroborat cu provocările specifice TO Afganistan, care la momentul respectiv a cunoscut intensitatea maximă în ceea ce priveşte activităţile insurgenţilor”, a precizat acesta.
Pe lângă participarea la aceste patru misiuni, lt.col. Constantin Cosmin Ştefan a avut oportunitatea să lucreze şi în cadrul unui comandament NATO de nivel strategic.
”În perioada 2018 – 2021, am lucrat ca şi ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa sau Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) din Mons, Belgia. Toate acestea pot spune că au contribuit activ la dezvoltarea mea atât în plan profesional, cât şi în plan personal. Nu pot să trec mai departe fără a fi recunoscător familiei mele şi a le mulţumi pe această cale pentru sprijinul şi susţinerea necondiţionată în tot ce am întreprins. Spuneam anterior că am acumulat experienţă într-un comandament NATO, experienţă care mi-a dovedit încă o dată că NATO este în primul rând o alianţă defensivă şi de descurajare. Lucrul cu aliaţii în cadrul Alianţei m-a făcut să înţeleg că NATO s-a adaptat şi o face permanent cu succes în funcţie de situaţia de securitate globală cu impact asupra securităţii şi suveranităţii membrilor săi. România face parte din acest proiect de acum 20 de ani, la puţin timp de când mi-am început cariera de ofiţer, şi pot afirma cu încredere că Armata României a cunoscut reale progrese din punct de vedere al profesionalizării militarilor, al dotării, al participării la misiuni şi exerciţii internaţionale, pe scurt al interoperabilităţii cu aliaţii”, spune comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova.
În legătură cu provocările pe care NATO le cunoaşte în acest moment, el afirmă că acestea sunt implementate în cadrul procesului de instruire.
„Provocările actuale ale NATO şi implicit ale României ca membru cu drepturi depline al Alianţei sunt reprezentate de acţiunile desfăşurate de Rusia în Ucraina. Toate lecţiile identificate în acest conflict sunt implementate în cadrul procesului de instruire. Ne adaptăm permanent metodele de instruire şi modul de desfăşurare a exerciţiilor, astfel încât să avem în continuare o postură credibilă de descurajare şi apărare”, a conchis comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.
***
În vârstă de 44 de ani, ofiţerul Constantin Cosmin Ştefan a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova în 1998 şi Academia Forţelor Terestre din Sibiu în 2002. În perioada 2015 – 2017 a urmat cursurile masterului de conducere interarme Forţe Terestre în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. Pe parcursul carierei a urcat treptat în ierarhie ocupând funcţii de comandant pluton, locţiitor comandant companie, comandant companie, ofiţer de legătură, ofiţer de stat major, şef birou. În perioada 2018 – 2021 este încadrat la J7 – Direcţia Instrucţie din cadrul Comandamentului Aliat pentru Operaţii, Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) din Mons, Belgia.
Pentru modul remarcabil în care şi-a îndeplinit sarcinile, ofiţerul a fost recompensat cu diplome de apreciere, semne onorifice, medalii de onoare şi insigne, cea mai reprezentativă pentru ofiţer fiind Emblema de Onoare a Statului Major General primită în 2011 la înapoierea din misiune din teatrul de operaţii din Afganistan. Este căsătorit şi are 2 copii.
Începând cu 1 iunie 2023 preia comanda şi drapelul de luptă al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roşii, care are o istorie de 144 de ani, militarii săi remarcându-se prin eroismul lor la cele mai importante momente din istoria ţării. Batalionul s-a constituit la 15 septembrie 1994 dintr-un batalion al Regimentului 26 Mecanizat „Rovine” şi este prima unitate din Armata României care a participat la un exerciţiu multinaţional sub comanda NATO.
În cadrul misiunilor, mai mulţi militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” au căzut la datorie în teatrele de operaţii din străinătate sau în ţară: slt (pm) Valentin Leoveanu (1996 – Angola), slt (pm) Emanoil Ciobanu (2002 – Kosovo), slt (pm) Constantin Laurenţiu Lixandru (2011 – Afganistan), slt (pm) Cătălin Ionel Marinescu (2011 – Afganistan), slt (pm) Claudiu Constantin Vulpoiu (2014 – Afganistan), slt (pm) Viorel Cristinel Antonie (2010 – poligonul Cincu), slt (pm) Constantin Buică (2010 – poligonul Cincu) şi slt (pm) Marin Costea (2010 – poligonul Cincu).
AGERPRES/(A, AS – Maria Mitrică, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Arhiva personală Lt.col.Constantin Cosmin Ștefan, comandant Batalionul 26 ‘Neagoe Basarab’