Current track

Title

Artist


România, printre ţările UE cu a treia cea mai redusă rată de ocupare a populaţiei de 15 – 64 ani în semestrul I (analiză)

Written by on 31 octombrie 2023

România se afla printre ţările UE cu a treia cea mai redusă rată de ocupare a populaţiei de 15 – 64 ani, de 63%, în primul semestru din acest an, conform analizei lunare a Alpha Bank România, Macroeconomia „En detail”.

„În semestrul 1 din 2023, România se afla printre ţările UE cu a treia cea mai redusă rată de ocupare a populaţiei de 15 – 64 ani, 63%, după Italia şi Grecia, şi cu a douăsprezecea cea mai mare intensitate a muncii măsurată ca număr mediu al orelor lucrate de o persoană ocupată, ce a corespuns cu 113 zile de câte 8 ore din cele 124 de zile lucrătoare ale semestrului. În raport cu regiunea, intensitatea muncii din România este mai redusă cu aproape 10% faţă de Polonia, care are cea mai mare intensitate a muncii din UE, şi cu 1,2% faţă de Cehia, dar mai mare cu 4,4% comparativ cu Ungaria”, se spune în analiza despre populaţia ocupată în regiune.

Conform sursei citate, reducerea semnificativă a ritmului anual al PIB în semestrul 1 2023, faţă de ritmul anual din semestrul 1 2022, a afectat şi dinamica ocupării. Doar în România PIB-ul a continuat să crească în semestrul 1 2023, deşi cu un ritm anual mult încetinit comparativ cu cel din semestrul 1 2022 (1,7% faţă de 5,6%). În ţările din regiune, PIB-ul s-a contractat în semestrul 1 2023, după creşteri anuale semnificative în semestrul 1 2022: în Cehia cu 0,6% după creşterea de 4,2%, în Ungaria cu 1,8% după creşterea de 7,3%, în Polonia cu 0,8% după creşterea de 8%, iar în Germania, care este principalul partener comercial al regiunii, cu 0,3%, după creşterea de 2,9%. Impactul acestor evoluţii asupra ocupării a fost diferit.

Potrivit analizei realizată de Ella Kallai, economist şef al băncii, încetinirea creşterii PIB în România a determinat reducerea numărului persoanelor ocupate şi păstrarea numărului mediu de ore lucrate pe persoană ocupată. În ţările din regiune, unde PIul s-a contractat, numărul persoanelor ocupate a continuat să crească, excepţie făcând Ungaria, unde a stagnat, iar numărul mediu de ore lucrate pe persoană ocupată s-a redus. În Germania, atât numărul de persoane ocupate, cât şi numărul mediu de ore lucrate a continuat să crească.

În România, numărul persoanelor ocupate a scăzut în servicii şi industrie şi a crescut în construcţii şi agricultură, contribuţia negativă a primelor două sectoare la ritmul total al persoanelor ocupate depăşind contribuţia pozitivă a celorlalte două sectoare. Analiza relevă faptul că reducerea populaţiei ocupate în servicii, sector care a continuat să fie motorul de creştere PIB în ciuda tracţiunii mai reduse comparativ cu semestrul 1 2022, indică faptul că piaţa se aşteaptă ca slăbiciunea cererii pentru servicii să persiste.

În ţările din regiune, populaţia ocupată din servicii a continuat să crească şi a constituit principalul motor de creştere a populaţiei ocupate.

Conform analizei, dinamica intensităţii muncii nu s-a modificat în România, numărul mediu de ore lucrate pe persoană ocupată s-a păstrat, ceea ce indică faptul că numărul total al orelor lucrate şi numărul persoanelor ocupate a evoluat în tandem. În Cehia şi Ungaria, intensitatea muncii a avut o tendinţă de creştere în perioada cu creştere economică alertă şi o tendinţă de scădere în perioada de contracţie economică. În Polonia şi Germania, scăderea intensităţii muncii a avut loc încă din perioada de avânt economic indicând că piaţa a anticipat scăderea ce a urmat.

„De ce în România, spre deosebire de celelalte ţări din regiune, ajustarea ocupării se face mai degrabă pe partea extensivă, a numărului de persoane ocupate, şi nu pe partea intensivă, a numărului mediu de ore lucrate pe persoană ocupată? Motivul principal este că piaţa muncii este mai relaxată decât în ţările din regiune şi astfel procesul de angajare/concediere este considerat mai puţin costisitor decât modificarea numărului de ore lucrate pe persoana ocupată, angajarea cu normă parţială şi/sau cu contract temporar fiind prea puţin utilizată. Pe de o parte, în semestrul 1 din 2023, rata şomajului standard şi rata şomajului extins (5,5%, 9,3%) s-au situat peste nivelul ţărilor din regiune (2,5%, 6,5%) în Cehia, (2,7%, 4,8%) în Polonia, (4%, 5,9%) în Ungaria şi (2,9%, 6,8%) în Germania. Pe de altă parte, ponderea în populaţia ocupată a celor cu normă parţială (3,6% faţă de 5,9% în Cehia, 5,6% în Polonia, 4,3% în Ungaria şi 30,1% în Germania) şi a celor cu contract temporar (1,4% faţă de 15% în Polonia, 5,8% în Cehia, 5,3% în Ungaria şi 9,7% în Germania) a fost sistematic sub nivelul înregistrat în ţările din regiune în ultimii 5 ani. Se poate, de asemenea, ca piaţa muncii din România să perceapă cauzele încetinirii PIB ca fiind de durată şi din acest motiv o parte din populaţia ocupată ca fiind supradimensionată”, se mai spune în analiză.

AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply