Current track

Title

Artist


Rusia și China își afirmă susținerea față de Iran în fața amenințărilor lui Trump

Written by on 14 martie 2025

    Rusia, China și Iran au cerut vineri ridicarea ‘tuturor sancțiunilor unilaterale ilegale’ și crearea unui climat diplomatic favorabil abordării dosarului nuclear al Iranului, țară asupra căreia SUA exercită presiuni, într-o declarație transmisă după o reuniune la nivel de viceminiștri de externe desfășurată în capitala chineză Beijing, relatează agențiile EFE și AFP.

    ‘Dialogul bazat pe respect reciproc este unica soluție viabilă’, mai afirmă în declarație viceminiștrii de externe chinez, iranian și rus, respectiv Ma Zhaoxu, Kazem Gharibabadi și Serghei Riabkov.

    De asemenea, ministrul chinez de externe Wang Yi a reafirmat, după o întâlnire cu viceminiștrii rus și iranian, angajamentul Beijingului față de o soluție diplomatică în dosarul nuclear iranian și a respins folosirea sancțiunilor unilaterale și a măsurilor coercitive care ‘subminează stabilitatea regională’.

    Ministrul chinez a apreciat că Iranul are dreptul de a folosi energia nucleară în scopuri pașnice, în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), dar a cerut totodată Teheranului să își respecte angajamentul de a nu dezvolta arme nucleare, iar Washingtonului ‘să dea dovadă de voință politică’ pentru reluarea negocierilor în dosarul nuclear iranian fără a impune sancțiuni.

    În acest timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că trebuie continuate eforturile diplomatice în dosarul nuclear iranian și a susținut de asemenea dreptul Iranului de a-și dezvolta programul nuclear civil, denunțând în același timp ‘sancțiunile ilegitime’ contra Iranului.

    La rândul său, Ministerul rus de Externe a precizat că la reuniunea tripartită desfășurată la Beijing au fost stabilite ‘sarcini concrete’ pentru ‘lunile următoare și pentru o perspectivă mai îndepărtată’.

    Potrivit MAE rus, Rusia, China și Iran au convenit în special asupra unor acțiuni menite ‘să reducă tensiunile din jurul programului nuclear iranian, instigate în mod artificial din exterior’.

    Citește  Rusia/Revolta mercenarilor Wagner/FSB face apel la grupul Wagner să nu facă ''o greşeală ireparabilă'' şi să-l aresteze pe Prigojin

    Cele trei țări au subliniat de asemenea că este ‘absolut inadmisibilă recurgerea la amenințări și intimidare, precum și la forța militară împotriva siturilor infrastructurii civile nucleare iraniene’.

    După ce și-a preluat în ianuarie al doilea mandat de președinte ale SUA, Donald Trump s-a declarat favorabil unui ‘acord de pace’ cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare. El a cerut o politică de ‘presiune maximă’ asupra Teheranului și a semnat un memorandum prin care a dispus administrației sale să pregătească sancțiuni împotriva Iranului, așa cum a făcut în 2018, când a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul. Între timp, Washingtonul a anunțat joi noi sancțiuni împotriva sectorului petrolier iranian.

    Trump a declarat vinerea trecută că a trimis Iranului o scrisoare privind negocierea unui nou acord nuclear, dar în același timp a amenințat această țară cu acțiuni militare.

    ‘Le-am spus: sper că veți negocia, întrucât va fi mult mai bine pentru Iran’, a spus Trump într-un interviu la Fox Business Network. ‘Cred că ei vor binevoi să înțeleagă această scrisoare. Cealaltă alternativă este că va trebui să facem ceva, pentru că nu-i putem lăsa să obțină arma nucleară’, a completat el. ‘Sunt două moduri de lucru cu Iranul: militar, sau să încheie un acord (…) Aș prefera un acord, pentru că nu vreau să fac rău Iranului’, a amenințat președintele american.

    După ce SUA au reinstituit în 2018 sancțiunile contra Iranului, acesta și-a intensificat îmbogățirea uraniului până la 60%, deja aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat recent că Iranul dispune de 274 de kilograme de uraniu îmbogățit la 60%.

    Citește  Republica Moldova/ A început procesul împotriva başcanei Găgăuziei; apărarea a cerut traducerea actelor în rusă

    AGERPRES/(AS – redactor: Sorin Popescu, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Anda Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions