Current track

Title

Artist


Sabie din Epoca Bronzului în stare aproape perfectă de conservare, descoperită într-un mormânt din Germania

Written by on 19 iunie 2023

    O echipă de arheologi a descoperit în oraşul german Nördlingen, din Bavaria, un mormânt datând din secolul XIV î.Hr. în care se află rămăşiţele a trei persoane, probabil o familie – un bărbat, o femeie şi un copil – precum şi o sabie într-o stare excelentă de conservare, conform unui material publicat de Live Science.

    Sabia, din Epoca Bronzului, de peste 3 milenii, s-a păstrat atât de bine încât încă străluceşte.

    Conform arheologilor, bărbatul, femeia şi copilul aflaţi în mormânt au fost îngropaţi la interval scurt de timp unul după celălalt, dar nu se ştie cu precizie dacă sunt membrii aceleiaşi familii, conform unui comunicat emis săptămâna trecută de Biroul de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor.

    Sabia are un mâner octogonal ornamentat din bronz, care a căpătat în timp o nuanţă verzuie – pentru că bronzul conţine cupru, un metal care oxidează atunci când este expus la aer şi apă. Arheologii au datat sabia ca provenind de la sfârşitul secolului XIV î.Hr. Săbiile descoperite din această perioadă sunt extrem de rare, în condiţiile în care numeroase morminte din Epoca Bronzului au fost jefuite de-a lungul timpului.

    Doar artizanii foarte pricepuţi puteau produce mânere octogonale de săbii. Mânerul, care este prins în două nituri, a fost turnat peste lamă în cadrul unui procedeu denumit turnare suprapusă. Lama sabiei nu prezintă nicio urmă vizibilă de ciobire sau de uzură, ceea ce sugerează că această armă a avut probabil o funcţie rituală. Sabia ar fi putut însă fi folosită şi ca armă, conform arheologilor care susţin că are centrul de greutate spre vârf şi că ar fi fost foarte eficientă ca armă.

    Citește  Secretul cântecului balenelor descoperit de cercetători în laringele lor (studiu)

    „Sabia şi mormântul trebuie examinate în continuare pentru ca arheologii noştri să poată clasifica această descoperire cu o mai mare precizie”, a declarat Mathias Pfeil, directorul Biroului de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor, care participă la operaţiunea de conservare a sabiei. „Totuşi putem spune că această sabie a fost găsită într-o stare excepţională (de conservare). Astfel de descoperiri sunt foarte rare!”, a adăugat el.

    AGERPRES/(AS – editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

    Foto: (c) Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen; Archäologie-Büro Dr. Woidich / livescience.com

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions