*

merry christmas

Current track

Title

Artist


SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 18 noiembrie

Written by on 18 noiembrie 2024

Ortodoxe
Sf. Mc. Platon, Roman şi Zaheu

Greco-catolice
Sf. m. Platon şi Roman

Romano-catolice
Sfinţirea Bazilicilor „Sf. Petru” şi „Sf. Paul”; Fer. Carolina Kozka, fc. m.

Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 noiembrie.

Sfântul Platon a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor. Era din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, din familie creştină; fratele său Antioh a avut şi el tot sfârşit mucenicesc.

Propovăduitor al Evangheliei printre păgâni, Sfântul Platon era foarte tânăr când a fost prins de autorităţi şi dus înaintea guvernatorului.

Sfântul Mucenic Platon „încă neajungând la vârsta desăvârşită, s-a arătat desăvârşit în faptele cele bune, căci era bărbat înţelept, deşi era tânăr cu anii, dar cu înţelepciunea era bătrân. El a propovăduit cu îndrăzneală pe Hristos, Preaveşnicul Dumnezeu şi îi învăţa pe oameni să cunoască adevărul şi să se întoarcă de la înşelăciunea idolească la Dumnezeu. Pentru aceea a fost prins de necredincioşi şi dus la judecată înaintea ighemonului Agripin”. (Vieţile Sfinţilor)

Demnitarul i-a spus atunci: „Nu ţi se cuvine ţie, Platone, a învăţa pentru Cel răstignit şi nici numele Lui a-L avea în mintea ta; pentru că stăpânirea împărătească porunceşte ca cei ce-L mărturisesc pe El, să fie omorâţi; iar cei ce se leapădă de Dânsul, cu mari daruri să se cinstească. Pentru aceasta te sfătuiesc să te supui legii împărăteşti şi vei afla folosul, scăpând de moarte”. (Vieţile Sfinţilor)

Supus la chinuri cumplite, Sfântul a fost pus gol pe un pat de aramă, iar dedesubtul patului au fost puşi cărbuni aprinşi, turnându-se peste foc untdelemn, ceară şi smoală şi aşa să fie ars; iar deasupra porunca a fost să fie bătut cu toiege subţiri pentru ca din bătaie şi din arderea focului să simtă durerea mai cumplit.

După multă vreme Agripin, guvernatorul, i-a spus: „Ticălosule, miluieşte-te pe tine însuţi şi dacă nu vrei să te închini zeilor, apoi zi măcar cuvintele acestea: Mare este zeul Apolon şi îndată voi înceta a te chinui şi te vei duce cu pace la casa ta”.

„Să nu-mi fie mie aceasta a-mi milui trupul şi a pregăti sufletul pentru focul gheenei”, a răspuns sfântul. (Vieţile Sfinţilor)

După zilele acelea în care Sfântul mucenic a fost chinuit cu focul, cu bătaia, jupuit cu unghii de fier, „văzând ighemonul Agripin că nu poate cu nimic să întoarcă pe Platon de la Hristos, l-a judecat spre tăiere cu sabia. Deci scoţându-l afară din cetate, sfântul cerând vreme de rugăciune, şi-a ridicat mâinile la cer şi a zis: ‘Mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne, Iisuse Hristoase, căci cu numele Tău cel sfânt m-ai apărat pe mine robul Tău de vicleşugul vrăjmaşului şi mi-ai dat darul ca să săvârşesc bine alegerea nevoinţei pe care am răbdat-o pentru Tine; şi acum Te rog primeşte în pace sufletul meu, că binecuvântat eşti în veci’. Apoi, plecându-şi sfântul său cap, a zis către ostaşul care voia să-l taie: ‘Fă, prietene, ceea ce-ţi este poruncit!’ „. (Vieţile Sfinţilor)

* Sfântul Mucenic Roman era originar din Palestina. A slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de Diocleţian, Sfântul Mucenic Roman se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Roman a ieşit înaintea conducătorului oraşului strigându-i înşelarea de care era orbit, căci el mergea la idoli şi nu îl vedea pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor şi în cele din urmă omorât. (sursă: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com)

AGERPRES /(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply