Current track

Title

Artist


SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 22 ianuarie

Written by on 22 ianuarie 2023

Ortodoxe
Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul
Duminica a 32-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 32 dR. Sf. ap. Timotei; Sf. m. Anastasie Persanul

Romano-catolice
Duminica a 3-a de peste an
Sf. Vincenţiu, diacon m.; Fer. Laura, m.

Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 ianuarie.

Sfântul Timotei era din cetatea Listra, din Licaonia (Asia Mică), tatăl său fiind grec, iar mama sa evreică. A fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel.

Despre Sfântul Timotei, Apostolul Pavel mărturiseşte, zicând: „Iar tu ai urmat învăţăturii mele, vieţii, aşezământului, credinţei, îndelung răbdării, dragostei, îngăduinţei, izgonirilor şi pătimirilor” (II Timotei, 3, 10-11). Asemenea, pomenind de acest ucenic al său, Sfântul Apostol Pavel scria că Timotei cunoştea Sfintele Scripturi din pruncie şi că se bucura de un nume bun între creştinii care îl cunoşteau.

Tânărul Timotei l-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel în Efes, în Corint, în Macedonia, în Atena, în Roma, în Ierusalim, în Spania şi în alte multe locuri.

A fost episcop în Efes (64), având în grijă şi bisericile din Asia. Lui Timotei i-a scris Sfântul Apostol Pavel două epistole, din Macedonia şi din Roma.

În Epistola întâi către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel spune: „Iar de va veni Timotei, vedeţi să fie fără teamă la voi, căci lucrează ca şi mine lucrul Domnului. Nimeni deci să nu-l dispreţuiască; ci să-l petreceţi cu pace, ca să vină la mine; că îl aştept cu fraţii” (I Corinteni 16; 10, 11).

Sfântul Apostol Timotei a fost ucis la o sărbătoare păgână din Efes, atunci închinătorii la idoli, bărbaţi şi femei, îşi făceau chipuri neobişnuite, purtau în mâini ciomege şi, înconjurând uliţele cetăţii cu glasuri sălbatice, îi strigau pe cei pe care îi întâlneau; se repezeau asupra lor şi îi ucideau pe mulţi dintre ei sau făceau alte fărădelegi, crezând că aşa aduc servicii zeilor la care se închinau.

Sfintele sale moaşte au fost aduse la Constantinopol şi aşezate în Biserica „Sfinţilor Apostoli”, la dorinţa împăratului Constanţiu (337-361), fiul împăratului Constantin cel Mare (306-337).

* Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie era pers de neam. A devenit soldat şi a ajuns la Ierusalim, unde s-a botezat în credinţa creştină, intrând în monahism. A suferit moarte martirică, fiind trimis în Persia, unde, împreună cu alţi 69 de bărbaţi cu care era întemniţat, a fost sugrumat în ziua de 22 ianuarie. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply


Continue reading