Current track

Title

Artist


SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 29 octombrie

Written by on 29 octombrie 2023

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie şi Maria, nepoata sa
Duminica a 24-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 24 dR. Sf. cuv. m. Anastasia Romana; Sf. cuv. Avramie

Romano-catolice
Duminica a 30-a de peste an
Ss. Narcis, patriarh de Ierusalim; Felician, m.

Sfânta Cuvioasă Mucenică Anastasia Romana este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 octombrie.

Sfânta Anastasia era din Roma şi a trăit în vremea împăraţilor romani Deciu (249-251) şi Valerian (253-260). Tânără fiind, s-a dedicată slujirii lui Hristos într-o comunitate monastică condusă de o bătrână pe nume Sofia, care o şi crescuse de la vârsta de trei ani.

A fost denunţată de necredincioşi înaintea prefectului Romei că refuză să aducă jertfe zeilor păgâni şi că se închină „Celui răstignit”.

„Mergând aceia la necuratul ighemon, i-au spus despre Anastasia că este o fecioară cum nu se află alta mai frumoasă în toată Roma. Apoi i-au mai spus că îşi petrece viaţa într-un loc deosebit, la nişte femei sărace, care vieţuiesc fără de bărbaţi şi nevoind să se căsătorească, batjocorind viaţa păgânilor, crezând în Cel răstignit şi râzând de zeii lor. (Vieţile Sfinţilor)

Adusă la judecată, a refuzat să-şi lepede credinţa, încât a fost mult chinuită, iar în cele din urmă a fost omorâtă. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply


Continue reading