Current track

Title

Artist


SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 4 septembrie

Written by on 4 septembrie 2024

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei; Sf. Proroc Moise; Sf. Mc. Petroniu

Greco-catolice
Sf. ep. m. Vavila; Sf. pf. Moise

Romano-catolice
Ss. Rozalia, fc.; Moise, profet

Sfântul Mucenic Vavila este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 4 septembrie.

Sfântul Vavila a fost episcop al Antiohiei şi, arhiereu fiind, l-a împiedicat pe împăratul roman Numerian (283-284) să intre în biserica din Antiohia.

Din faţa uşilor, l-a împins înapoi cu mâna în piept şi i-a spus că nu i se cade împăratului, care este închinător la idoli, să intre în biserica Dumnezeului Celui Viu şi să o necinstească cu intrarea lui.

„Când s-a apropiat împăratul de uşă, Sfântul Vavila a arătat o asemenea îndrăzneală că, punându-şi dreapta sa în pieptul lui, l-a oprit şi l-a împins afară din biserica lui Dumnezeu, încât s-a întors împăratul ruşinat. Că deşi voia să intre cu sila, având cu el slujitori şi ostaşi, însă îl oprea o putere dumnezeiască prin Sfântul Vavila şi nu lăsa pe acel necurat nici măcar să se atingă de biserică. Căci cuvintele lui Vavila ca şi cuvintele îngerului erau, şi înfricoşau pe sufletul cel îndrăzneţ şi fără Dumnezeu. Afară de aceasta s-a îndoit împăratul şi de popor, temându-se ca nu cumva să se facă ceartă şi tulburare, pentru că multă mulţime de credincioşi se adunase acolo în acea vreme”. (Vieţile Sfinţilor)

Împăratul, înainte de a încerca să intre în biserică, adusese jertfe sângeroase în templu pe care le amestecase cu sânge nevinovat, căci atunci înjunghiase cu mâna sa un copil, „un mic prunc împărătesc, pe care îl avea zălog de la oarecare împărat barbar, pentru o pace nestricată şi trainică”. (Vieţile Sfinţilor)

Răbdând mustrarea în tăcere, acesta s-a dus cu mânie la palat. A doua zi, i-a răsplătit însă Sfântului Vavila îndrăzneala, dând foc bisericii, iar pe ierarh pedepsindu-l cu închisoarea şi cu moartea.

Când era dus de ostaşi la tăiere, Vavila cânta cuvintele din Psalmii lui David: „Întoarce-te sufletul meu la odihna ta, că Domnul bine a făcut ţie!”. (Vieţile Sfinţilor)

* Sfântul Proroc Moise, conducătorul evreilor din Egipt spre Canaan, a primit pe Muntele Sinai Tablele Legii (două lespezi de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci). Legea a fost scrisă de Însuşi Dumnezeu şi a fost înmânată lui Moise spre a fi dată poporului.

Sfântul Vasile cel Mare spune că Moise este autorul Cărţii Facerii (Geneza) a Vechiului Testament, una dintre cele cinci scrieri ale Pentateuhului.

„Moise este cel care a scris cartea aceasta (Cartea Facerii). Moise, acel bărbat vestit, despre care Scriptura a dat mărturie că era plăcut lui Dumnezeu încă de pe când era copil de sân. Pe acesta l-a înfiat fiica lui Faraon, l-a crescut împărăteşte şi i-a dat pentru instruirea lui dascălii înţelepţi ai egiptenilor.

Când era de optzeci de ani, a văzut pe Dumnezeu, atât cât este cu putinţă unui om să-l vadă; dar mai bine spus, atât cât nimeni nu l-a putut vedea, după cum dă mărturie Însuşi Dumnezeu: ‘De este între voi vreun proroc al Domnului, Mă arăt lui în vedenie şi în somn vorbesc cu el. Nu tot aşa am grăit şi cu robul Meu Moise, – el este credincios în toată casa Mea: Cu el grăiesc gură către gură, la arătare şi aievea, iar nu în ghicituri, şi el vede faţa Domnului (Num. 12, 6-8)’ „. („Omilii la Hexaemeron”, Sfântul Vasile cel Mare)

Aşadar, Sfântul Proroc Moise a fost învrednicit, la fel ca îngerii, să vadă pe Dumnezeu faţă către faţă şi vorbeşte despre cele pe care le-a auzit de la Dumnezeu, spune Sfântul Vasile cel Mare. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; „Omilii la Hexaemeron”, Sfântul Vasile cel Mare)

AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply