Current track

Title

Artist


SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 8 ianuarie

Written by on 8 ianuarie 2025

    Ortodoxe
    Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica

    Greco-catolice
    Sf. cuv. Gheorghe de la Hozeva; Sf. cuv. Domnica

    Romano-catolice
    Sf. Severin, abate

    Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 ianuarie.

    Sfântul Cuvios Gheorghe a trăit în Hozeva la sfârşitul secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea. Numele de „Hozevitul” vine de la numele chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva, care este săpată într-un perete de stâncă, pe locul unei străvechi aşezări monahale, situată la apus de Ierihon, pe valea pârâului Horat – Cherit – numit azi Hozeva. În preajma acestui pârâu a trăit Sfântul Proroc Ilie, în timpul prigonirii lui de către regele Ahab.

    S-a născut în insula Cipru din părinţi binecredincioşi, având un frate care a intrat în monahism şi care a trecut la cele veşnice în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului.

    După moartea părinţilor, Sfântul Gheorghe a fugit la o mănăstire din Creta a cărui stareţ era o rudă de a sa, apoi de aici s-a îndreptat la Locurile Sfinte, şi în cele din urmă a ajuns la fratele său, la Mănăstirea Koloman.

    Stareţul de la Koloman nu l-a primit însă în obştea mănăstirii, dar l-a încredinţat stareţului Mănăstirii Hozeva, unde Sfântul Gheorghe s-a nevoit în rugăciune şi ascultare. După o vreme, a plecat de la Hozeva şi s-a îndreptat din nou spre Mănăstirea Koloman, unde a vieţuit alături de fratele său, Iraclid.

    Când fratele său s-a mutat la viaţa veşnică, Sfântul Gheorghe a mers iarăşi la Mănăstirea Hozeva, mănăstire pe care a mai părăsit-o o singură dată până la moartea sa, în timpul împăratului Focas (602-610), când perşii au cucerit Palestina.

    Citește  CITATUL ZILEI

    Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăposteşte moaştele sale. La Hozeva se află şi sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ – Hozevitul.

    * Sfânta Cuvioasă Domnica s-a născut în Cartagina, Africa, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). A fost botezată la Constantinopol, de către patriarhul Nectarie (381-397). A intrat în monahism şi a fost diaconiţă la biserica patriarhiei. A trecut la Domnul în timpul împăratului Zenon (474-491), la o vârstă înaintată. (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; https://basilica.ro)

    AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă)

    Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions

    Continue reading