Current track

Title

Artist


Seceta pedologică se menţine în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova (agrometeo)

Written by on 19 noiembrie 2023

Seceta pedologică se menţine în această perioadă în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, dar şi în anumite zone ale Transilvaniei şi Olteniei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 18 – 24 noiembrie 2023.

„În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei, local în estul şi vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în estul şi sudul Transilvaniei, izolat estul Olteniei”, precizează specialiştii ANM.

Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Totodată, starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (70-100%), răsărire (50-100%) şi formare a frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (10-60%), la nivelul întregii ţări. Rapiţa îşi va continua în bune condiţii creşterea frunzelor (4-8 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor. În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor intra treptat în stadiul de repaus biologic.

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar, în aproape toată ţara.

Potrivit ANM, perioada se va caracteriza printr-o alternanţă de zile calde, cu perioade în care vremea va fi normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 13 grade Celsius în intervalele calde, mai ridicată cu 1 – 5 grade în raport cu mediile multianuale şi -2 şi 8 grade în restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 17 grade, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 9 grade Celsius în toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde local vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

„Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în zonele nordice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol”, transmit specialiştii ANM.

AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply