Current track

Title

Artist


Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi, al doilea din România cu distincţia „Centru de Excelenţă în Hipertensiune”

Written by on 29 aprilie 2024

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua din ţară care îndeplineşte criteriile pentru a deveni Centru de Excelenţă în Hipertensiune, informează un comunicat de presă al unităţii sanitare remis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Societatea Europeană de Hipertensiune construieşte, de mai bine de un deceniu, o reţea de Centre de Excelenţă.

În viziunea societăţii, aceste centre sunt selectate pentru importanţa pe care o au în diagnosticarea şi tratarea hipertensiunii arteriale şi sunt lideri regionali şi naţionali în bunele practici clinice ale unor astfel de tratamente.

Centrele astfel selectate primesc şi o responsabilitate suplimentară: de a fi cât mai active în domeniul cercetării, cu precădere în zona identificării şi tratării hipertensiunii arteriale.

„Hipertensiunea arterială este şi astăzi principala cauză de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul că un control adecvat al tensiunii arteriale în Europa este încă insuficient. Există diferenţe în sistemele de sănătate între ţările europene, iar în unele ţări sistemul de sănătate guvernamental rambursează doar parţial costurile terapiei antihipertensive. Există diferenţe în ceea ce priveşte produsul naţional brut, nivelurile de educaţie, consumul de sare, prevalenţa obezităţii şi alte comorbidităţi asociate. Acestea ar putea cauza diferenţe în prevalenţa hipertensiunii arteriale, cu modificări ale mortalităţii cardiovasculare”, au transmis reprezentanţii Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Coordonatorul acestui nou centru de excelenţă de la Spitalul Parhon va fi prof. dr. Adrian Covic, medic şef secţie Nefrologie.

Spitalul „Dr. C.I. Parhon” este deservit de specialişti în cardiologie, medicină internă şi nefrologie şi dispune de o colaborare multidisciplinară: cardiologie, nefrologie, urologie, terapie intensivă, chirurgie, chirurgie vasculară şi radiologie.

Unitatea sanitară are echipamentul necesar pentru a se alătura acestei reţele de excelenţă: tomografie computerizată şi angio-CT, ecografe de ultimă generaţie (GE HealthCare, Philips CX 50), explorări biologice (inclusiv teste speciale pentru diagnosticul formelor secundare de hipertensiune), monitorizare Holter-EKG, monitorizare ABPM (TA pe 24h), oximetrie cerebrală, aparat SphygmoCor pentru cuantificarea PWV şi IMTc, oferind şi oportunităţi variate de educaţie medicală continuă (CME) prin organizare de cursuri şi conferinţe naţionale.

Numărul total de Centre de Excelenţă ESH aprobate este de 178 şi sunt situate în 32 de ţări europene.

Primul Centru de Excelenţă în Hipertensiune a fost în Bucureşti, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, clinica de Cardiologie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Maria Dorobanţu.

AGERPRES / (AS – autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply