Current track

Title

Artist


SUA examinează retragerea a circa 10.000 de soldați din estul Europei (NBC News)

Written by on 8 aprilie 2025

    Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, relatează marți postul NBC News, citând șase oficiali europeni și americani ce s-au exprimat pe acest subiect.

    Unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care administrația fostului președinte democrat Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această țară. Numărul efectivelor ce ar urma să fie retrase este încă în discuție.

    Discuțiile interne despre reducerea efectivelor trupelor americane în România și Polonia survin într-un moment în care președintele american Donald Trump încearcă să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.

    Cei șase oficiali americani și europeni, care au cerut toți anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii. Dacă Pentagonul o va adopta, aceasta va alimenta temerile că SUA își abandonează vechii aliați din Europa, care consideră Rusia o amenințare crescândă, au comentat oficialii europeni.

    Administrația Trump a transmis deja clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multe responsabilități pentru propria apărare, astfel încât SUA să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.

    În prima sa vizită externă ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus într-un discurs la Bruxelles în februarie că ‘realitățile strategice dure împiedică SUA să se axeze în primul rând pe securitatea Europei’. Statele Unite doresc să-și concentreze resursele pe securizarea graniței lor de sud și pe contracararea Chinei, a explicat Hegseth.

    Citește  Bulgaria nu a ajuns încă la un acord cu Austria privind Schengen şi nu acceptă condiţii specifice, precizează premierul bulgar

    La rândul său, Elbridge Colby, pe care Senatul SUA urmează să-l confirme în curând în postul de consilier politic principal al Pentagonului și va deveni astfel numărul trei în ierarhia conducerii acestei instituții, a cerut de asemenea focalizarea mai mult pe China și reducerea trupelor americane din Europa și s-a declarat împotriva furnizării de noi ajutoare militare Ucrainei.

    Totuși, senatorul republican Roger Wicker, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare, la o audiere desfășurată joi. ‘Sunt unii care cred că a sosit momentul să ne reducem drastic prezența militară în Europa (…) Sunt tulburat de acele opinii profund greșite și periculoase susținute de unii birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării’, a spus senatorul, fără a preciza persoanele la care se referă. ‘Ei lucrează în direcția unei retrageri a SUA din Europa, și adesea fac asta fără a se coordona cu secretarul apărării’, a mai criticat Wicker.

    Pentagonul nu a comentat deocamdată relatarea postului NBC News. ‘Președintele reexaminează constant acțiunile și prioritățile pentru a se asigura că menține ‘America First’ (‘America pe primul loc’)’, doctrina oficială a politicii lui Trump, a declarat acestui post purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Brian Hughes.

    În condițiile reducerii bugetului Pentagonului, diminuarea prezenței militare americane în Europa ar putea elibera resurse care eventual să fie realocate pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administrației Trump o consideră mai importantă strategic pentru SUA. Aproximativ 80.000 de soldați americani sunt în prezent staționați în Europa.

    AGERPRES/(AS – redactor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions