Current track

Title

Artist


Supravieţuirea recifelor de corali depinde de rechini şi de pisicile de mare, multe dintre specii fiind în pericol de dispariţie

Written by on 17 ianuarie 2023

Majoritatea rechinilor şi pisicilor de mare care trăiesc în recifele coraliere de pe glob sunt în pericol de dispariţie, ameninţând prin ricoşeu supravieţuirea deja compromisă a acestor ecosisteme de o importanţă vitală pentru oamenii care trăiesc în regiuni de coastă, potrivit unui studiu publicat marţi în Nature Communications, informează AFP.

Dintre cele 134 de specii de rechini şi de pisici de mare, peşti cartilaginoşi care trăiesc în recife, ”59% sunt ameninţate cu extincţia (…), devenind grupul cel mai ameninţat din lume după mamiferele marine”, susţin autorii studiului.

 

Foto: (c) Yang Guanyu/Xinhua


 

Acest procent este aproape dublu faţă de proporţia peştilor cartilaginoşi ameninţaţi cu dispariţia din ansamblul celor circa 1.200 de specii cunoscute, notează oamenii de ştiinţă care au analizat datele din Lista Roşie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Drept urmare, declinul sau posibila extincţie a acestor specii reprezintă o ameninţare suplimentară la adresa recifelor de corali, deja grav afectate de înmulţirea viitoare a perioadelor de caniculă marină din cauza schimbărilor climatice.

Preţioasele recife acoperă mai puţin de 0,1% din suprafaţa oceanelor, dar adăpostesc cel puţin 25% din fauna şi flora sălbatică a acestora, iar peste jumătate de miliard de persoane depind de pescuit în aceste ecosisteme.

Potrivit unei modelizări recente, chiar dacă obiectivul Acordului de la Paris – limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius – este atins, 99% dintre recifele de corali la nivel mondial nu vor putea fi reabilitate.

 

Foto: (c) Zhang Liyun/Xinhua


 

”Rechinii şi pisicile de mare din recifele de corali pot contribui la meţinerea unei stări de sănătate mai bună pentru un timp mai îndelungat”, a subliniat Samantha Sherman, din cadrul Universităţii Simon Fraser din Canada.

”Aceştia asigură numeroase funcţii ecologice care nu pot fi realizate de alte specii: rechinul gri, spre exemplu, se hrăneşte cu peşti pelagici din apropiere şi transmite apoi aceşti nutrienţi în recif, ceea ce permite dezvoltarea coralilor”, a precizat cercetătoarea.

Potrivit Samanthei Sherman, principala ameninţare la adresa acestor specii este pescuitul excesiv, urmată de pierderea habitatului şi de schimbările climatice.

Rechinii din recife sunt în cel mai mare pericol de dispariţie în partea vestică a Oceanului Atlantic, precum şi în anumite regiuni din Oceanul Indian, în timp ce pisicile de mare sunt mai ameninţate în Oceanul Indian şi în Asia de Sud-Est.

În plus faţă de măsurile pentru limitarea pescuitului – voluntar sau accidental – a acestor specii, cercetătorii recomandă crearea unor arii marine protejate situate corespunzător şi gestionate corect.

 

Foto: (c) Yang Guanyu/Xinhua


 

În decembrie, la Montreal, cu prilejul COP15 Biodiversitate, statele şi-au luat angajamentul să plaseze 30% din apele planetare în astfel de arii protejate până în 2030.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply