Taxă de vizitare reintrodusă, după 11 ani, la Sala Unirii din Alba Iulia
Written by AGERPRES on 8 ianuarie 2024
Sala Unirii din Alba Iulia, locul în care în 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, nu se mai poate vizita gratuit din acest an, fiind introdusă, din nou, o taxă de acces.
De marţi, odată cu redeschiderea Sălii Unirii după vacanţa de iarnă, cei care vor dori să viziteze o clădire simbol pentru istoria românilor trebuie să ştie că, după mai mult de un deceniu, acest lucru se va face contra cost.
La solicitarea Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, consilierii judeţeni din Alba au aprobat, în unanimitate, la finele anului trecut, o hotărâre care include şi introducerea taxei de vizitare a Sălii Unirii.
Tariful este de 15 lei pentru adulţi, de 7 lei pentru studenţi şi pensionari şi de 3 lei pentru elevi. Vor putea vizita gratuit Sala Unirii doar preşcolarii, veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi.
Persoanele care vor dori să viziteze atât Sala Unirii, cât şi clădirea Muzeului vor plăti 25 de lei în cazul adulţilor şi 12 lei în cazul studenţilor şi pensionarilor. Elevii vor achita 6 lei.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, taxa a fost reintrodusă pentru „a amortiza o parte din cheltuielile pentru amenajarea expoziţiei permanente”. Inaugurată în 30 noiembrie 2023, expoziţie permanentă dedicată momentului istoric al Unirii a costat peste un milion de lei.
În ianuarie 2013, preşedintele Ion Dumitrel susţinea că „fiecare om, fie el român sau străin, care vrea să viziteze Sala Unirii şi să cunoască cea mai importantă pagină din istoria noastră naţională, trebuie să o poată face fără a plăti o taxă”, pentru a se aduce astfel „un omagiu înaintaşilor noştri şi luptei lor pentru făurirea României moderne, punând mai bine în valoare patrimoniul cultural şi tezaurul istoric naţional”.
Clădirea a fost supusă din 2018, în contextul Centenarului Marii Uniri, unor ample lucrări de reabilitare şi refuncţionalizare, care au costat peste 8,2 milioane de lei, majoritatea provenind de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – OUG 28/2013.
Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, s-a decis Unirea Transilvaniei cu România de către cei 1.228 de delegaţi. La Alba Iulia au venit atunci, după cum menţionează contemporanii, peste 100.000 de români din toate colţurile Transilvaniei.
De asemenea, Sala Unirii a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.
AGERPRES/(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)