Current track

Title

Artist


Timiş: Primăria Timişoara a eliberat autorizaţia de construire pentru reabilitarea Castelului Huniade

Written by on 8 noiembrie 2023

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că a emis autorizaţia de construire pentru restaurarea Castelului Huniade din oraş, proiect demarat în urmă cu 16 ani, când a fost închis pentru renovare.

Castelul Huniade este administrat de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş.

„Am semnat autorizaţia de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, clădire simbol a Timişoarei (…) Este un proiect extrem de întârziat, o promisiune care nu se mai finalizează de 16 ani, când s-a închis pentru renovări şi apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul câştigător pentru amenajarea Pieţei Victoriei, iar Castelul este un punct central în proiect. Îmi doresc ca cele două investiţii să se completeze şi să pună în valoare potenţialul zonei centrale a Timişoarei”, a afirmat, miercuri, primarul Dominic Fritz.

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a precizat, în context, că promisiunile legate de restaurarea Castelului Huniade durează de 30 de ani şi că este pentru prima dată când s-a reuşit atragerea de fonduri din trei surse de finanţare.

„Mă bucur că Primăria Timişoara a eliberat autorizaţia de construire pentru restaurarea Castelului Huniade (…) Aşteptările şi promisiunile făcute timişorenilor legat de restaurarea Castelului Huniade durează de 30 ani, nu de 16 ani, dar ce contează acum, este că pentru prima dată într-o istorie plină de probleme am reuşit să atragem trei surse de finanţare: PNRR, Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat şi Interreg RO-HU (…) Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false aşteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal într-un timp scurt. Pot garanta că pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima sută de metri, pe întreg obiectivul, avem finanţare, vom suplimenta şi cu surse din bugetul judeţului şi ne propunem să îl transformăm într-un principal punct de atracţie al Timişoarei”, a transmis Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene a explicat că lucrările la acest obiectiv se vor corela cu cele ale Municipalităţii pentru punerea în valoare a Castelului.

Cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a castelului s-au descoperit ruinele unui donjon, a cărui perioadă de edificare a fost estimată a fi secolul XIV.

Întregul Castel Huniade a intrat în lucrări de consolidare în anul 2006. Pe parcursul lucrărilor, constructorul a descoperit multe alte probleme majore de infrastructură.

Castelul are aspectul de astăzi după ce Iancu de Hunedoara a reconstruit fortăreaţa lui Carol Robert de Anjou, între 1443 – 1447, întrucât ajunsese într-un grad avansat de degradare.

AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply