Current track

Title

Artist


TM2023/ Târgul Gaudeamus şi-a deschis porţile la Timişoara, cu îndemnul la lectură cât mai de timpuriu

Written by on 1 noiembrie 2023

Cea de-a XIII-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, care se desfăşoară în perioada 1 – 5 noiembrie în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023, şi-a deschis porţile sub crezul că datoria fiecăruia dintre cei care trăiesc în literatură şi sunt formatori este să transmită mesajul esenţial, mai ales în rândul tinerilor, că trebuie să citim în fiecare zi.

Preşedintele de onoare al ediţiei Târgului de Carte Gaudeamus din acest an, scriitorul Robert Şerban, a subliniat că viitorul cărţilor va fi mult mai atrăgător graţie noilor tehnologii, dând mai multe posibilităţi de a lectura un text.

„Sper ca prezenta ediţie a Gaudeamus, care coincide cu împlinirea a 95 de ani de Radio România, să fie sub semnul soarelui. Cartea pe hârtie va dispărea în viitor. Important nu este suportul, tehnica va furniza suporturi extraordinare, mult mai interesante decât cartea de pe hârtie, mult mai îmbietoare şi mai facilă ochiului, pentru că poţi mări corpul de literă, poţi citi inclusiv noaptea, au încorporate dicţionare pentru cuvintele pe care nu le cunoaşte cititorul. Nu cartea în sine este importantă, ci cititul în sine. Miza va fi în tehnologie, care va putea asigura un reviriment al lecturii, pentru că dinamica minţii este extraordinară, iar cartea asigură această dinamică a minţii umane. Se solicită mult carte pentru copii, literatură pentru copii. Marile edituri şi-au făcut deja departamente sau chiar edituri separate pentru copii, pentru că există un interes crescut pentru citit în rândul copiilor şi al părinţilor”, a detaliat Robert Şerban.

Primarul Dominic Fritz, prezent la deschiderea Târgului Gaudeamus, a punctat necesitatea ca lectura să înceapă de la vârste cât mai fragede, dezvoltând deprinderea cititului la copii cât mai de timpuriu.

„Este un pericol ca fiecare generaţie să creadă că este ultima care ştie ce este arta şi cultura. Trebuie să ne fie clar că cititul este o tehnică de cultură care trebuie transmisă şi următoarelor generaţii. Din cărţile pe care le-am citit în copilărie am învăţat să citesc, să iubesc să citesc şi să apreciez cuvintele ca o formă de expresie umană. Este foarte important să le citim copiilor noştri şi să o facem cât mai de timpuriu, să-i învăţăm să se exprime prin cuvinte şi să experimenteze lumea prin cuvinte”, a spus Dominic Fritz.

Prezenta ediţie a Caravanei Gaudeamus Radio România reuneşte 40 de participanţi şi 12 evenimente dedicate.

Programul de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 – 20.00, iar accesul publicului este liber.

Cel mai citit târg de carte din ţară, de la cel mai ascultat radio, a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, şi la 140 de prezentări în istoria de trei decenii a acestui proiect naţional, palmares care confirmă statutul de reper al pieţei naţionale de carte al întregului program iniţiat şi derulat de Radiodifuziunea Română. 40 de participanţi, reprezentând câteva dintre cele mai active domenii din industria cărţii şi a materialelor educative – edituri, agenţii de difuzare de carte românească şi străină, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale şi muzică, le propun timişorenilor cele mai recente apariţii editoriale, bestseller-uri şi titluri în curs de afirmare, oferte şi pachete speciale. Cele 12 evenimente programate cu acest prilej – lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri – vor oferi vizitatorilor târgului prilejul de a se întâlni cu cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi scriitori timişoreni.

Alături de evenimentele derulate în cadrul târgului şi de informaţii utile vizitatorilor, pagina Facebook Radio România Gaudeamus va găzdui numeroase concursuri cu premii în cărţi, oferite de participanţii la această ediţie.

Prin intermediul standurilor virtuale, „oglinda” târgului desfăşurată în formatul clasic şi al evenimentelor transmise live, website-ul www.gaudeamus.ro va oferi şi celor care nu vor fi prezenţi în Timişoara în acest interval, prilejul de a participa online la ediţia 2023.

Miercuri au loc lansări de carte, Editura Universităţii de Vest din Timişoara fiind prezentă cu „Cât timp înfloresc lotuşii”, de Flaminia Stârc-Meclejan şi „În dialog cu cititorii”, de Ionel Funeriu.

Ziua de joi aparţine Editurii Brumar, cu un Atelier şi lecturi pentru copii – „Aventuri în lumea lui Brâncuşi” de Patricia Lidia, urmată de Editura UVT cu lansarea cărţii „Recuperări, portrete dialoguri şi comentarii critice de la început de mileniu”, Radu Pavel Gheo şi a cărţii „Filosofia în viaţă”, cu volumele „Formaţia Phoenix: muzică, politică, filosofie”, coord. Emanuel Copilaş şi „Despre Fericire”, coord. Ion Cordoneanu şi Liviu Cocei.

Vineri, Editura Cartex lansează „Biblioteca lui Gelu!”, semnată de mai mulţi autori, iar Editura Brumar lansează „Naraţiunea de a fi. Robert Şerban în dialog cu Şerban Foarţă”, autor Robert Şerban.

Sâmbătă, Editura Cartex prezintă „Limita este cerul. Despre victoria asupra imposibilului”, de Costel Pîrnău.

AGERPRES/(A – autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply