TRADIŢII ÎN BUCATE/ Paula Seling alege drobul cu linte şi ciuperci de sărbători
Written by AGERPRES on 9 mai 2024
Drobul cu linte şi ciuperci, cu verdeţuri din belşug, este una dintre reţetele pe care Paula Seling le prepară în preajma sărbătorilor pascale.
Artista a ales în urmă cu 13 ani să nu mai consume alimente de origine animală, iar în 2020 a lansat pe canalul său de Youtube o secţiune dedicată preparatelor vegane. Ea spune că nu este ”deloc” greu să adaptezi reţetele tradiţionale, înlocuind alimentele de origine animală cu plante. Trecerea la alimentaţia vegană nu a fost dificilă, deoarece a reprezentat o continuare a regulilor respectate în perioada postului.
„Nu pot să spun că am vreo reţetă preferată, cu toate că îmi place să mănânc drob vegan de linte, clătite cu spanac, mâncare picantă de tofu, în stil asiatic, şi aşa mai departe. Fac şi burger vegan din sfeclă roşie şi soia, dar şi multe alte preparate bazate pe plante. Când sunt acasă sau chiar şi în vizită la părinţi, gătesc şi îmi place. Recent, chiar, am făcut o prăjitură cu fructe pe care Elena (n.r. – fiica sa) a dus-o la târgul de Paşte, la şcoală, şi a susţinut bine echipa, pentru completarea fondului clasei. (…) Din 2011, am decis să nu mai consum alimente de origine animală. Nu a fost greu, deoarece ţineam posturile şi înainte, a fost doar o continuare a regulilor pe care le aplicam acestei perioade. În plus, a fost o decizie bazată pe empatia faţă de animale”, a precizat Paula Seling, pentru AGERPRES.
Ea intenţionează să posteze noi reţete pe canalul de Youtube. Printre cele publicate deja se numără: şniţele de pleurotus, pizza vegană, omleta din tofu, saramura de vinete, salata cu broccoli, deserturi cu tapioca sau avocado, ciorba vegană „de burtă” sau drob cu ciuperci.
„Îmi doresc mult să continui această preocupare, pentru că mi se pare că ajută oamenii. Plus că am aflat tot felul de reţete noi, pe care vreau să le împărtăşesc cu ceilalţi. (…) Sunt tot felul de produse prin care se pot înlocui produsele de origine animală. De exemplu, băutura pe bază de ovăz cu caju şi curmale este un înlocuitor excelent pentru lapte. Din lintea roşie se poate face o ‘omletă’ delicioasă cu legume”, arată cântăreaţa.
A învăţat să gătească de la mama şi de la bunica sa. Îi plac preparatele tradiţionale, dar uneori inventează şi reţete noi.
„Prefer orice este gustos. Uneori, inventez preparate noi. Am găsit o metodă minunată de a face parizer din linte roşie, colorat cu suc de sfeclă. Am învăţat să gătesc de la mama şi bunica mea, iar preparatele tradiţionale le adaptez după câteva reguli simple pe care le-am învăţat din bucătăria vegană, unde carnea se poate înlocui cu soia, ciuperci, seitan şamd”, menţionează Paula Seling.
De sărbătorile pascale, artista preferă drobul din linte şi ciuperci, despre care spune că e delicios. Pentru prepararea acestuia sunt necesare: 500 de grame de ciuperci Pleurotus; 500 de grame de ciuperci Champignon albe; 500 de grame de ciuperci Champignon brune; 3 cepe albe; 3 legături de pătrunjel; 3 legături de usturoi verde; 3 legături de ceapă verde; 3 legături de leurdă; 3 cartofi; o căpăţână de usturoi; o cană de orez; o cană de linte; 1/2 cană de seminţe de in măcinate; o cană de miez de nucă măcinată; sare; condimente (boia dulce, piper, coriandru, oregano) şi apă.
Cele trei cepe tăiate se călesc în ulei, iar ulterior se adaugă ciupercile. Cele trei tipuri de ciuperci conferă texturi şi arome diferite. Ciupercile Champignon pot fi date pe răzătoare, dar cele Pleurotus trebuie tocate cu cuţitul.
„Mama mea, de exemplu, dădea ciupercile prin maşina de tocat carne. Se poate şi aşa”, precizează Paula Seling.
Ciupercile se pun treptat la călit, deoarece cantitatea este destul de mare (prima dată Champignon albe, apoi Champignon brune, iar ulterior Pleurotus). Se adaugă sare şi piper. În timp ce scad ciupercile, se pune la fiert o cană de orez cu două căni şi jumătate de apă.
„Punem linte. Să ştiţi că ar fi bine să folosiţi linte maro, pentru că ea se integrează foarte bine în toată compoziţia. Lintea o înmoi în apă, după care o scurg, o dau prin mixer şi o pun în ciuperci, alături de celelalte ingrediente, deoarece va contribui la legarea compoziţiei. Între timp, am început să toc verdeţurile. În primul rând, ceapă şi usturoi – nu e drob fără ceapă tocată; apoi usturoi verde, pătrunjel, foarte important, şi mărar. Cam câte trei legături de fiecare. Eu, în acest drob, în special, am pus şi trei legături de leurdă, pentru că are acest gust puternic de usturoi. Am şi dezghiocat, cum se spune pe la noi, o căciulie întreagă de usturoi, pe care am dat-o pe răzătoare”, ne spune artista.
În compoziţie se mai adaugă: o jumătate de cană de seminţe de in măcinate şi o cană de miez de nucă măcinată, care „e foarte dulce şi completează extrem de bine gusturile”. De asemenea, se rad trei cartofi cruzi şi se amestecă totul foarte bine, împreună cu condimentele specifice drobului (boia dulce, piper, coriandru, oregano).
„După ce am amestecat foarte bine compoziţia, am preîncălzit cuptorul la 180 de grade. Am pus toată compoziţia în tăviţe, deasupra unei hârtii de copt şi am uns întreaga compoziţie cu puţin ulei. Apoi le-am pus la cuptor şi le-am lăsat în jur de 50 de minute. Trebuie neapărat verificat din când în când, deoarece coacerea drobului depinde şi de cât de gros l-aţi plasat în tăviţe. Aşa că verificaţi, cu o mică scobitoare, pe care o introduceţi în drob”, este sfatul Paulei Seling.
Ea recomandă consumarea drobului cu hrean sau sfeclă roşie cu hrean, precum şi cu ceapă verde şi ridichi.
AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)