Current track

Title

Artist


Tulcea: Capturi importante de ştiucă în Delta Dunării

Written by on 29 ianuarie 2024

Pescarii din Delta Dunării au înregistrat capturi importante de ştiucă în acest sezon, pescuitul speciei urmând să se suspende săptămâna aceasta, conform ordinului de prohibiţie a pescuitului emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, a declarat pentru AGERPRES că anul acesta pescuitul la ştiucă s-a desfăşurat în condiţii dificile, nivelul ridicat al apei crescând consumul de combustibil al bărcilor pescăreşti.

„Au fost capturi importante anul acesta. S-au pescuit şi câte 60-70 de kilograme de ştiucă pe barcă. În anii trecuţi, se prindeau chiar şi 5 kilograme de ştiucă pe barcă. Acum avem semnale că stocul de ştiucă s-a refăcut şi considerăm că apele mari au un efect benefic”, a afirmat preşedintele FOPDD.

Lucian Sanda a amintit că nivelul ridicat al apelor din Deltă favorizează reproducerea resursei piscicole.

„În apele mari, peştele se prinde mai greu, dar avantajul este că vine perioada de reproducere. Se ştie că peştele se reproduce pe zona inundabilă. Câtă vreme nu găseşte frunză, plantă proaspătă pe care să depună icrele, le varsă în Dunăre şi se pierd. Deci, apele mari sunt benefice orice ar fi. Chiar dacă prindem noi mai greu, măcar peştele se reproduce bine şi vom avea în doi, trei ani producţie bună”, a spus preşedintele Sanda.

El a apreciat faptul că anul acesta ordinul de prohibiţie a fost publicat în luna ianuarie.

„Este un lucru extraordinar că ordinul de prohibiţie a ieşit la timp ca să oprească pescuitul la ştiucă. De regulă, aveam probleme, pentru că ordinul ieşea târziu, iar prohibiţia la ştiucă era foarte scurtă”, a menţionat preşedintele FOPDD, Lucian Sanda.

Potrivit ordinului de prohibiţie, pescuitul la ştiucă va fi interzis în perioada 1 februarie – 20 martie.

Ştiuca este un peşte cu o valoare economică foarte mare şi este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion.

Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Vasile Oţel, capturile de ştiucă au scăzut de-a lungul timpului, de la peste 2.600 de tone în anul 1965 la 4 tone declarate de pescari în anul 1995.

AGERPRES/(AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply