Current track

Title

Artist


Tulcea: Concurs de arcuri tradiţionale şi moderne, la cetatea Noviodunum

Written by on 27 aprilie 2024

    Cluburile sportive Arc istoric din Galaţi şi Nokors din Bucureşti organizează, sâmbătă, în cetatea Noviodunum, din oraşul tulcean Isaccea, concursul „Războiul săgeţilor Noviodunum”, sportivii participanţi aşteptându-i duminică, începând cu ora 10,00, pe vizitatori pentru o paradă şi demonstraţii.

    Concursul organizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) reuneşte aproape 30 de sportivi şi se desfăşoară pe două secţiuni, arcuri tradiţionale şi arcuri moderne.

     

    „Respectăm ţintele tradiţionale. Vom trage la ţinte şi distanţe consacrate în trecut pentru anumite modele de arcuri, pentru anumite popoare. Avem puta turcească, situată la 70 de metri, ţinta la 165 de metri, ţinta japoneză, de 50 de metri, cea butaneză, de 145 de metri, şi ţinta kazahă, de 30 de metri”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele clubului Arc istoric din Galaţi, Sorin Stroia.

    Competiţia amicală şi-a propus să promoveze patrimoniul arheologic din nordul Dobrogei.

     

    „Vrem să promovăm arcul istoric, iar cetatea ne oferă cel mai bun cadru. Sper ca mâine (duminică, n.red.), să vină lume pentru demonstraţiile de tir cu arcul”, a afirmat preşedintele clubului de reconstituire istorică Nokors din Bucureşti, Matei Alexandru.

    Unii concurenţi care participă la secţiunea arcuri tradiţionale sunt îmbrăcaţi în hainele specifice perioadei pe care o reprezintă.

    „Noi reprezentăm tătarii din secolele XIII-XIV. Tătarii au fost parte integrantă a istoriei României, mai ales în această zonă. Sunt îmbrăcat în haine de tătar şi am arc otoman, dar fiecare se prezintă cum vrea el. Nu voi câştiga, pentru că nu am antrenament”, a mai spus Matei Alexandru.

    Concursul se va încheia sâmbătă după-amiază, iar duminică, începând cu ora 10,00, sportivii le vor oferi turiştilor o paradă şi demonstraţii.

    Citește  REPORTAJ Cluj: Ucraineni prinşi între războiul de acasă şi cel din ţara de adopţie, Israel

    Potrivit ICEM, Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din Antichitate, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră. Cetatea a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, flotă care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, iar în secolul al VI-lea era sediu episcopal.

    AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

    Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

    Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!

    Tagged as

    Reader's opinions