Current track

Title

Artist


#Ucraina: Concesiile teritoriale și centrala nucleară Zaporojie, printre temele pe care Trump le va aborda în discuția cu Putin

Written by on 17 martie 2025

    Președintele american Donald Trump a menționat luni concesiile teritoriale pe care le-ar putea face Kievul și controlul asupra centralei nucleare Zaporojie printre subiectele pe care le va aborda în discuția telefonică de marți cu președintele rus Vladimir Putin asupra încheierii războiului din Ucraina, transmite Reuters.

    ‘Vrem să vedem dacă putem aduce războiul la un final’, le-a spus Trump reporterilor la bordul avionului Air Force One, cu care se întorcea la Washington din Florida. ‘Probabil putem, probabil nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună’, a adăugat liderul de la Casa Albă.

    ‘Voi discuta marți cu președintele Putin. S-a lucrat mult în timpul weekendului’, a indicat Trump, referindu-se la contactele ruso-americane, după ce emisarul său Steve Witkoff s-a întâlnit joi la Moscova cu Putin, căruia i-a prezentat detaliile unui armistițiu de 30 de zile propus de SUA și Ucraina.

    ‘Vom discuta despre teritorii. Vom discuta despre centrale nucleare (…) Deja am discutat despre asta, despre împărțirea unor active’, a mai spus Trump. El nu a oferit alte detalii, dar cel mai probabil s-a referit la centrala ucraineană Zaporojie aflată sub control rusesc și unde ambele tabere s-au acuzat repetat pe parcursul războiului de atacuri ce riscă să provoace un dezastru nuclear cum a fost cel de la Cernobîl.

    În apariții separate la emisiunile TV de duminică din Statele Unite, Witkoff, secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, au avertizat că încă mai sunt obstacole de soluționat înainte ca Rusia să accepte o încetare a focului, nemaivorbind de un acord care să încheie conflictul.

    Citește  Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în #Ucraina

    Întrebat la postul ABC dacă SUA ar accepta un acord de pace în care Rusiei i s-ar permite să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat, Waltz a răspuns: ‘Trebuie să ne întrebăm dacă aceasta este în interesul nostru național? Este realist? (…) Putem alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de teritoriu ucrainean?’.

    ‘Putem vorbi despre ceea ce este corect sau greșit, dar trebuie să vorbim și despre realitatea situației de pe teren’, a adăugat consilierul lui Trump, avertizând că alternativa în fața compromisurilor privind teritoriile și alte chestiuni este ‘războiul fără sfârșit’ și chiar al Treilea Război Mondial.

    Trump a spus joi că ar fi ‘foarte dezamăgitor’ ca Rusia să nu accepte armistițiul propus, după ce Putin a declarat că acceptă propunerea, adăugând însă că rămân de clarificat detalii, liderul de la Kremlin arătându-se preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă.

    Potrivit Reuters, Moscova a transmis Washingtonului o listă cu condiții pentru acceptarea acestei încetări a focului, condiții ce reiau poziția cunoscută a Rusiei privind ‘cauzele profunde’ ale conflictului, expresie ce face referire atât la chestiunile teritoriale, cât și la elemente geopolitice precum excluderea aderării Ucrainei la NATO și o nouă arhitectură de securitate europeană.

    În timp ce contactele ruso-americane au continuat în weekend, pe front cele două tabere au continuat luptele grele, iar în provincia rusă de graniță Kursk armata rusă se apropie de recuperarea completă a teritoriului ocupat acolo de armata ucraineană în august, teritoriu pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sperat să-l folosească drept monedă de schimb în viitoare negocieri de pace cu Rusia.

    Citește  #Ucraina: Rusia ''se va răzbuna'' pentru sancţiunile occidentale (Medvedev)

    AGERPRES/(AS – redactor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions