#Ucraina/Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat, afirmă viceministrul rus de externe Riabkov
Written by AGERPRES on 4 octombrie 2024
Actuala confruntare dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei nu are corespondent în istorie şi o greşeală poate conduce la o catastrofă, a avertizat joi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, când un jurnalist i-a cerut să compare situaţia din prezent cu criza rachetelor din Cuba din 1962, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
„Nu trebuie subestimat pericolul unei confruntări militare directe între puteri nucleare. Ceea ce se întâmplă în prezent nu are analog în istorie”, iar omenirea „avansează către un teritoriu politic şi politico-militar neexplorat”, a spus viceministrul rus de externe la o conferinţă de presă la Moscova, în timp ce noul secretar general al NATO, Mark Rutte, efectua prima sa vizită în Ucraina după numirea în acest post.
„Adversarii noştri nu au dreptul să greşească, întrucât preţul acestei greşeli ar putea fi o catastrofă”, a subliniat Serghei Riabkov, făcând aluzie la cererea Ucrainei ca aliaţii săi occidentali să nu mai restricţioneze loviturile asupra obiectivelor de pe teritoriul rus.
„Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că noi acţionăm cu încredere şi în mod absolut ireproşabil”, dar „întrebarea este dacă persoanele din cealaltă parte sunt capabile să evalueze raţional consecinţele conduitei lor”, a continuat diplomatul rus.
El a amintit în acest sens că în timpul crizei rachetelor din Cuba, care a opus în octombrie 1962 Statele Unite şi Uniunea Sovietică, „omenirea s-a aflat în pragul unui război nuclear şi a fost efectiv la câteva ore distanţă de o decizie care ar fi putut schimba întreg cursul istoriei civilizaţiei”.
Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali ca ajutorul militar pe care i-l oferă în războiul cu Rusia să includă rachete cu rază lungă de acţiune care să fie folosite pentru a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus, dar nu a primit deocamdată un răspuns pozitiv faţă de această solicitare amintită cu regularitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
De partea sa, preşedintele rus Vladimir Putin consideră că o asemenea autorizaţie ar presupune o implicare directă a NATO în conflict prin asistenţa oferită Ucrainei pentru localizarea ţintelor cu ajutorul sateliţilor americani sau europeni şi direcţionarea rachetelor către acestea. Prin urmare, el a lansat un avertisment nuclear Occidentului prin revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei, care ar permite represalii nucleare în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus.
AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)