Current track

Title

Artist


#Ucraina şi Rusia curtează ţările din Sudul Global înaintea ”summitului pentru pace” din Elveţia

Written by on 6 iunie 2024

Cu mai puţin de zece zile înainte ca în Elveţia să se desfăşoare o reuniune internaţională denumită de Ucraina „Summit pentru Pace” şi care este organizată la cererea Kievului pentru a obţine sprijin internaţional faţă de „formula de pace” ucraineană în războiul cu Rusia, diplomaţiile de la Moscova şi Kiev luptă pentru a atrage de partea lor statele din aşa-numitul Sud Global, relatează joi agenţia EFE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi discuţii în acest scop cu premierul indian Narendra Modi şi cu preşedinta peruană Dina Boluarte, pe care i-a invitat să ia parte la conferinţa ce va avea loc pe 15 şi 16 iunie în localitatea elveţiană Bugenstock, dar cel puţin deocamdată nu au răspuns public dacă vor fi sau nu prezenţi.

Ucraina susţine că are deja confirmată prezenţa reprezentanţilor a mai mult de o sută de ţări şi organizaţii internaţionale, dar succesul iniţiativei Kievului depinde în mare măsură de numărul şefilor de stat şi de guvern care vor participa, lucru care încă este o necunoscută.

Ceea ce Ucraina numeşte „Summitul pentru Pace” din Elveţia este o reuniune internaţională la finalul căreia Kievul doreşte semnarea unor declaraţii care să fie apoi trimise Moscovei ca măsură de presiune faţă de aceasta să acţioneze în sensul rezoluţiilor ce ar urma să fie convenite la această întâlnire, în special retragerea trupelor ruse din Ucraina şi încheierea în acest mod a războiului.

Reuniunea va gravita în jurul „formulei de pace” pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus-o la finele anului 2022, un document în zece puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea graniţelor acesteia recunoscute internaţional, restabilirea securităţii alimentare şi nucleare, etc.

Ucraina are deja în acest demers sprijinul majorităţii ţărilor occidentale, susţinere de care nu se bucură însă la acelaşi nivel în rândul ţărilor din Africa, Asia şi America Latină, zone unde Rusia îşi menţine un capital politic substanţial.

Fiind conştient de imposibilitatea obţinerii unui larg sprijin internaţional, dincolo de cel al aliaţilor săi occidentali, pentru formula sa de pace în integralitatea ei, Kievul urmăreşte să obţină cel puţin o susţinere pentru lansarea unor mecanisme internaţionale în vederea repatrierii prizonierilor şi minorilor ucraineni deportaţi în Rusia din teritoriile ucrainene ocupate de aceasta în urma invaziei lansate în februarie 2022.

Rusia a transmis iniţial că nu va lua parte la conferinţă nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că Rusia este pregătită să participe la discuţii şi a criticat Elveţia că nu a invitat-o, estimând că o astfel de reuniune declarată ca fiind una de pace, dar care se desfăşoară în absenţa uneia dintre părţile în conflict este inutilă şi lipsită de sens. În replică, Kievul a acuzat Moscova că încearcă să saboteze summitul prin astfel de poziţionări şi a insistat pe lângă gazdele elveţiene să nu invite Rusia.

Ucraina insistă în schimb pentru participarea Chinei, care a răspuns că este „dificil” să ia parte la această reuniune dacă Rusia nu este invitată. Kievul continuă totuşi demersurile pentru a convinge Beijingul, unde un vice-ministru ucrainean de externe s-a întâlnit miercuri cu oficiali chinezi.

AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply