Current track

Title

Artist


Un vaccin experimental al Roche/BioNTech dă rezultate preliminare promițătoare în lupta împotriva cancerului pancreatic

Written by on 5 martie 2025

    Jumătate dintre pacienții care au primit, după o intervenție chirurgicală, un vaccin experimental pentru cancerul pancreatic dezvoltat de Roche și BioNTech, în cadrul unui studiu aflat în faza incipientă, erau încă în viață, majoritatea fără semne de recidivă a bolii la peste trei ani după tratament, au anunțat cercetătorii, informează miercuri Reuters.

    De obicei, puținii supraviețuitori pe termen lung ai acestei boli au sisteme imunitare care învață să recunoască și să atace proteinele mutante, sau neoantigenele, din celulele canceroase, au notat autorii studiului într-un comentariu publicat alături de raportul lor.

    Vaccinul terapeutic împotriva cancerului bazat pe ARN mesager, Autogene cevumeran, a obținut același efect la opt dintre cei 16 participanți la studiu, indicaseră anterior oamenii de știință.

    Cercetătorii, ale căror rezultate au fost publicate în revista Nature, nu cunosc motivul pentru care doar unii pacienți au răspuns la vaccin.

    Vaccinul a fost personalizat pentru a livra instrucțiuni care să învețe sistemul imunitar să recunoască celulele tumorale ale fiecărui pacient. Participanții la studiu au fost supuși mai întâi unei intervenții chirurgicale, care a fost urmată de vaccin și de imunoterapia Tecentriq (atezolizumab) de la Roche, iar în final au beneficiat de chimioterapie.

    La un interval mediu de monitorizare de 3,2 ani, șase dintre cei opt pacienți care au răspuns la vaccin nu prezentau semne de recidivă a cancerului. Cei doi pacienți care au avut recidive au prezentat răspunsuri imune mai slabe induse de vaccin, comparativ cu ceilalți pacienți care au răspuns bine, au raportat cercetătorii.

    Șapte dintre cei opt pacienți care nu au răspuns la vaccin au avut recidive ale cancerului la un interval mediu de 13,4 luni după intervenția chirurgicală.

    Citește  Bolnavii de SIDA, ameninţaţi de o formă gravă de Mpox (studiu)

    Studiile de fază incipientă sunt concepute pentru a testa siguranța, nu eficacitatea, astfel că cercetătorii nu pot spune cu certitudine că vaccinul a cauzat întârzierea recidivei cancerului. Este în desfășurare un studiu mai amplu, de fază intermediară, care ar trebui să ofere mai multe informații despre eficacitatea vaccinului.

    ‘Pentru pacienții cu cancer pancreatic, cele mai recente rezultate ale noastre continuă să susțină abordarea utilizării vaccinurilor personalizate pe bază de ARN mesager pentru a viza neoantigenele din tumora fiecărui pacient’, a declarat dr. Vinod Balachandran, conducătorul studiului, de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York.

    AGERPRES/ (AS – redactor: Ana Alecu, editor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions