Current track

Title

Artist


Ungaria: Încă un muzeu restricţionează accesul la conţinuturi LGBTQ+

Written by on 14 noiembrie 2023

După episodul cu imaginile premiate la World Press Photo, a venit rândul Muzeului de Etnografie din Budapesta să interzică accesul minorilor la fotografiile care înfăţişează persoane homosexuale, pe fondul înăspririi măsurilor anti-LGBTQ+ în Ungaria, informează marţi AFP.

„Această parte a expoziţiei este deschisă doar vizitatorilor cu vârsta peste 18 ani”, se putea citi pe o pancartă în limbile maghiară şi engleză atârnată de un cordon de separare, a constatat marţi un fotograf al AFP, care a fost întrebat de un angajat ce vârstă are.

Este vorba despre câteva fotografii dintr-o serie despre indigenii Yanomami din Brazilia, realizate în 1967 de fotografa braziliană de origine ungară Claudia Andujar. Programat să se desfăşoare până în iunie 2024, evenimentul a fost deschis la jumătatea lunii septembrie fără restricţii.

Nici conducerea muzeului, nici guvernul nu au răspuns imediat la solicitarea AFP de a comenta pe marginea acestui subiect.

În 2021, cabinetul premierului naţionalist Viktor Orbán a adoptat o lege ce interzice orice evocare a homosexualităţii în faţa minorilor în spaţiile publice. Încălcarea legii atrage sancţiuni financiare.

Această lege a provocat un val de proteste în cadrul Uniunii Europene, din care Ungaria face parte. UE doreşte să anuleze această lege prin intermediul unei proceduri de infringement, în prezent în curs de desfăşurare.

Chiar dacă simplele comedii romantice nu mai pot fi difuzate la orele de maximă audienţă, la fel ca şi filmele cu rating X, legislaţia a fost iniţial pusă în aplicare în mică măsură. În ultimele luni, însă, în această ţară central-europeană cu 9,7 milioane de locuitori s-a constatat o înăsprire a legii.

Minorilor le-a fost interzis accesul la o expoziţie recentă găzduită de Muzeul Naţional al Ungariei, care prezenta fotografii premiate în 2023 la World Press Photo, care recompensează în fiecare an „cel mai bun jurnalism vizual” din lume.

În practică, însă, instituţia a declarat că nu a putut pune în aplicare interdicţia, afirmând că nu poate controla actele de identitate şi că se bazează pe „cooperarea” vizitatorilor.

Guvernul nu a fost mulţumit: directorul muzeului, Laszlo Simon, a fost demis la 6 noiembrie pentru că „a eşuat” în obligaţia sa de a pune în aplicare legea.

Librăriile au fost, de asemenea, afectate. Reţeaua de magazine Lira a fost aspru amendată vara trecută pentru că a vândut fără ambalaj romanul grafic „Heartstopper”, despre o poveste de dragoste care se naşte între doi liceeni.

Guvernul a negat că ar încerca să cenzureze operele. „Este vizat doar conţinutul care promovează în mod specific homosexualitatea”, a declarat săptămâna trecută Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban.

Dar pentru Luca Dudits, de la ONG-ul Hatter, conţinutul foarte vag al legii are „un efect disuasiv” şi duce „pur şi simplu la cenzură cu scopul de a elimina persoanele LGBTQ+ din spaţiul public”.

În acest context, „este din ce în ce mai rar să vezi reprezentări pozitive sau chiar neutre ale comunităţii în mass-media”, a deplâns aceasta.

AGERPRES/ (AS – autor: Ana Alecu, editor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply