Current track

Title

Artist


Utilizarea gazului ilariant în scop recreaţional, interzisă în Regatul Unit

Written by on 8 noiembrie 2023

Regatul Unit a interzis deţinerea în scop recreaţional a protoxidului de azot, cunoscut sub numele de gaz ilariant, o substanţă potenţial periculoasă pentru sănătate şi al cărei consum a crescut în mod semnificativ, a anunţat miercuri guvernul britanic, transmite AFP.

Protoxidul de azot este considerat în prezent un drog de clasa C, la fel ca steroizii anabolizanţi şi khat, spre exemplu, ceea ce semnifică faptul că „deţinerea (…) cu intenţia de a-l inhala în mod necorespunzător pentru un efect psihoactiv este în prezent considerată infracţiune”, a indicat Ministerul de Interne într-un comunicat.

„Astăzi, transmitem un mesaj clar populaţiei şi în special tinerilor”, care sunt deosebit de pasionaţi de această substanţă uşor accesibilă şi ieftină, a declarat Chris Philp, secretar de stat în Ministerul de Interne.

„De prea mult timp, utilizarea acestui medicament în spaţiile publice a contribuit la un comportament antisocial, un flagel în comunităţile noastre”, a adăugat oficialul.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a fost alarmat anul trecut de o creştere „îngrijorătoare” a utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele regiuni ale Europei.

Acest gaz este apreciat pentru efectele sale psihoactive de scurtă durată – trei până la patru minute – atunci când este inhalat.

În Marea Britanie, imaginile cu zeci de recipiente care împânzeau străzile în timpul celebrului carnaval de la Notting Hill din Londra au rămas în memoria locuitorilor. După festivităţi, au fost colectate 13 tone de astfel de recipiente.

Consumatorii riscă acum să fie amendaţi, iar în cazul unei recidive pot primi o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Producerea şi comercializarea de protoxid de azot în scopuri „ilegale” este pedepsită cu 14 ani de închisoare, comparativ cu şapte ani anterior.

Această interdicţie nu se referă la utilizarea „legitimă” a acestei substanţe, utilizată spre exemplu în domeniul medical ca anestezic, în sifoane de bucătărie sau în industrie.

De asemenea, Olanda a interzis anul trecut utilizarea protoxidului de azot în scop recreaţional, în timp ce în Franţa este interzisă comercializarea acestuia persoanelor minore.

AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply