Vaslui: 863 de persoane vaccinate împotriva HPV de la începutul anului; numărul – în creştere faţă de 2023
Written by AGERPRES on 21 octombrie 2024
Un număr de 863 de persoane din judeţul Vaslui au fost vaccinate anti-HPV de la începutul anului, cifra fiind în creştere faţă de 2023, când s-au înregistrat în total 626 de persoane vaccinate.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui o creştere semnificativă se înregistrează în rândul persoanelor de sex masculin care au ales să se vaccineze împotriva HPV.
„În perioada 1 ianuarie – 15 octombrie 2024 în judeţul Vaslui au fost vaccinate anti-HPV 863 persoane, dintre care 678 de sex feminin şi 185 de sex masculin, iar în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost vaccinate anti-HPV 626 persoane, dintre care 619 de sex feminin şi 7 de sex masculin. Deşi infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, nu este transmisă exclusiv sexual. Infectarea are loc prin contact intim, piele-piele, de aceea prezervativul nu oferă protecţie completă împotriva infecţiei cu HPV. Unele tipuri de infecţii cu HPV pot provoca probleme de sănătate precum verucile genitale şi mai multe tipuri de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor. Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenţie ce contribuie la reducerea incidenţei şi mortalităţii diverselor tipuri de cancer cauzate de infecţia persistentă cu HPV, atât la femei, cât şi la bărbaţi”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Toplicianu.
Autorităţile sanitare susţin că simpla infecţie cu HPV nu determină apariţia cancerului, însă atrag atenţia asupra faptului că infecţia persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariţia unor celule cu o creştere anormală, care produc leziuni precanceroase ce ulterior pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în fază incipientă, iar cancerul se dezvoltă lent.
Se recomandă ca vaccinarea anti-HPV atât a fetelor, cât şi a băieţilor, să fie efectuată la vârsta adolescenţei.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este compensată 100% pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 şi 18 ani, respectiv 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, pe baza unei reţete compensate care poate fi eliberată de medicul de familie sau de medici de orice altă specialitate aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)