Current track

Title

Artist


Volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu peste 12%, în primele patru luni (INS)

Written by on 20 iunie 2023

Lucrările în construcţii au crescut cu peste 12%, în primele patru luni din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, conform datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială arată că, în intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, ca serie brută, în marja creşterii cu 12,1%, pe elemente de structură, volumul lucrărilor în construcţii a înregistrat majorări la lucrările de reparaţii capitale (+30,9%), lucrările de construcţii noi (+13,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,8%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+29,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,8%). În schimb, numărul clădirilor nerezidenţiale au scăzut cu 0,8%.

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,9%, trend evidenţiat în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (+29,2%), lucrărilor de construcţii noi (+13,2%) şi lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+1,2%). Totodată, pe obiecte de construcţii, majorări s-au consemnat la construcţiile inginereşti (+28,6%), clădirile rezidenţiale (+1,1%) şi clădirile nerezidenţiale (+0,6%).

Datele INS relevă faptul că, în aprilie 2023, faţă de aprilie 2022, lucrările de construcţii, ca serie brută, au crescut, pe total, cu 10,8%, iar pe elemente de structură au fost înregistrate rezultate pozitive la lucrările de reparaţii capitale (+43,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,4%) şi lucrările de construcţii noi (+8,1%). Pe segmentul obiectelor de construcţii s-a raportat creştere la construcţiile inginereşti (+39,2%), în timp ce clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 9,2%, respectiv cu 6,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie anul curent, comparativ cu aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 14,8%, iar pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+46,3%), lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,6%). În acelaşi interval de analiză, pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au crescut cu 42,4%. La polul opus, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 4,5%.

De la lună la lună, lucrările de construcţii au consemnat o scădere, ca serie brută, cu 6,4%, în aprilie vs martie 2023, rezultat evidenţiat de lucrările de construcţii noi (-8,2%) şi de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,1%). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10,4%, iar pe obiecte de construcţii au fost raportate scăderi la clădirile rezidenţiale (-13,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,9%). Singura grupă care a înregistrat creşteri a fost cea a lucrărilor de construcţii inginereşti (+0,4%).

Conform INS, de la o lună la alta, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată, cu 4,2%, ca urmare a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-14,2%) şi a lucrărilor de construcţii noi (-3,4%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 12,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat la clădirile rezidenţiale (-13,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,3%). Creştere au înregistrat construcţiile inginereşti, cu 3%.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut