Vrancea: Galele Teatrale Focșănene – sold-out la toate spectacolele
Written by AGERPRES on 1 aprilie 2025
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal ‘Maior Gheorghe Pastia’, au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă.
Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și anul acesta un public numeros și pasionat, consolidând astfel tradiția teatrală a orașului.
‘Având în vedere tradiția de peste 180 de ani de teatru la Focșani, continuitatea Galelor Teatrale a fost ceva firesc. Am început timid, cu trei zile de spectacole, iar în timp am ajuns la zece și chiar mai mult. Anul acesta, la sugestia publicului, am ales să distribuim evenimentele pe parcursul întregii luni martie, pentru a oferi spectatorilor posibilitatea de a nu rata niciun spectacol. Mă bucur enorm că moștenirea lăsată de maiorul Pastia își găsește din nou rezonanță în sufletul și mintea focșănenilor’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Teatrului Municipal ‘Maior Gheorghe Pastia’, Sorin Francu.
Galele din acest an au inclus mai ales comedii, gen preferat de public. Printre spectacolele din cadrul galelor s-au numărat ‘Secretul fericirii’, ‘Fanteziile soțului meu’, ‘Urzeala lui Prospero’ sau ‘O noapte furtunoasă’.
‘Cred că am reușit să satisfacem gustul publicului din Focșani, aducând spectacole de mai multe genuri, în special comedii, pentru că lumea privește teatrul ca o zonă de entertainment. Galele Teatrale Focșănene deja sunt în conștiința publicului. Încă din octombrie anul trecut am început să antamăm spectacole pentru luna aceasta și nădăjduim să putem face și pe viitor același lucru, pentru a avea o ofertă pentru public chiar de la începutul anului viitor, astfel încât iubitorii de teatru să aibă timp să își achiziționeze bilete. Ne dorim ca teatrul să fie nu doar o formă de divertisment, ci și un mijloc de educație, formând gustul artistic încă din copilărie’, a subliniat directorul teatrului.
În acest sens, ediția de anul viitor își propune să aducă mai multe spectacole dedicate copiilor.
‘Trupa noastră este mică, avem doar cinci actori, așa că apelăm la colegii din teatrele bucureștene și din alte orașe pentru a putea oferi o gamă variată de spectacole. E esențial să îi introducem pe cei mici în lumea teatrului, pentru că arta este un catalizator important în educație. Spunea Caragiale: ‘Teatrul este cel mai la îndemână lucru pentru cel îndărătnic la lectură de a lua cunoștință cu opera’. Și, desigur, în loc să stai să citești zile în șir, vii la teatru și în două ore știi clar despre ce este vorba. Ne dorim să ne adresăm astfel tinerei generații, să venim și în sprijinul celor care se pregătesc pentru examenele importante în viață și să încercăm să montăm aici, la Focșani, spectacolele care se studiază pentru Bacalaureat sau Capacitate’, a explicat el.
Un alt obiectiv al teatrului focșănean este sprijinirea tinerilor actori cu origini locale.
‘Încă de când am venit la conducerea acestei instituții, mi-am dorit să îi încurajez pe absolvenții vrânceni să joace pe scena lor de acasă, la Pastia. Avem deja actori tineri care s-au întors pentru a juca acasă, precum Vlad Basarabescu, Vlad Ciubotaru, Cristina Cristian, Iulia Bibu sau Eduard Mihai Cârlan. Ne dorim să dezvoltăm această comunitate artistică și să oferim cât mai multe oportunități tinerelor talente’, a adăugat directorul teatrului.
Organizatorii își propun să continue tradiția Galelor Teatrale Focșănene, oferind în fiecare an spectacole de calitate, atât pentru publicul matur, cât și pentru tânăra generație.
AGERPRES / (A – redactor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)