Current track

Title

Artist


ZIUA FEMEII/ Psihologul şi profesorul Diana Teodorescu – omul dedicat profesiei: Au fost sacrificii greu de cuantificat

Written by on 8 martie 2024

Oare pentru câţi dintre noi călătoria explorării profesionale a fost şi încă este călătoria căutării interioare? Diana Teodorescu a ales oamenii şi poveştile lor de viaţă pentru a deveni profesionistul de acum, mai exact psihologul ale cărui performanţe sunt recunoscute la nivel internaţional.

Şi-a început călătoria acum mai bine de 20 de ani, cu paşi timizi, venind la facultate dintr-un orăşel de provincie, într-o lume nesigură, în schimbare, fără o comunitate profesională, fără legi care să reglementeze profesia, într-un sistem universitar închis şi rigid. Acum este primul român care are trei certificări internaţionale la nivel de Trainer şi Supervizor în terapia schemelor: pentru Individual, Grupuri şi Copii şi adolescenţi.

„Acum 20 de ani şi mai bine nu aveam nici cea mai vagă idee în legătură cu ce va urma, nu exista niciun cadru stabil şi predictibil pentru această profesie de psiholog, aşa cum pe vremea aceea aveau, spre exemplu, medicii sau avocaţii. Dar ştiam sigur că asta vreau să fac şi că îmi doresc să lucrez cu copii. În toţi aceşti ani am trecut prin multe provocări pe toate planurile: de la atitudinea oamenilor faţă de psihologi, terapeuţi, la legi schimbătoare şi absurde care ne reglementează profesia sau instituţii abuzive. S-au schimbat multe de atunci….şi multe au rămas la fel”, povesteşte psihologul Diana Teodorescu.

 

Cea care i-a deschis inima către cunoaştere şi uşa amfiteatrului a fost prof. univ. dr. Luminiţa Iacob, căreia generaţii întregi de studenţi şi psihologi îi poartă şi acum iubire, respect şi recunoştinţă.

„Datorită domniei sale am început să predau de foarte tânără. Eram un pic mai mare decât studenţii mei din Universitatea ‘Al.I.Cuza’, ca profesor asociat, lucru pe care îl fac şi acum de dragul studenţilor. De-a lungul anilor am predat diverse discipline pentru diverse departamente din Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. În paralel, fix 10 ani din viaţa am făcut naveta la Suceava, oraşul meu natal, la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’, unde am avut o experienţă foarte frumoasă cu studenţii şi o echipă de oameni entuziaşti. Am colaborat în cei 10 ani cu Centrul de Carieră, cu Departamentul de Pregătirea Cadrelor Didactice, cu Facultatea de Asistenţă Socială şi doi oameni extraordinari m-au susţinut necondiţionat în toate ideile şi planurile mele: rectorul Adrian Graur şi doamna profesor Carmen Balan. Am luat multe cu mine din această experienţă frumoasă”, ne spune Diana Teodorescu.

Şi-a păstrat colaborarea cu Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, unde predă în continuare ceea ce îi place cel mai mult – psihoterapia.

„Sper să transmit studenţilor motivaţia de a face această profesie cu dedicare, pasiune şi profesionalism. De fapt, dacă mă gândesc bine, eu nu am predat niciodată, eu le-am demonstrat practic studenţilor ce înseamnă psihoterapia sau orice altă disciplină aş fi avut, i-am provocat, i-am motivat, i-am susţinut”, precizează Diana Teodorescu.

Calea aleasă în psihoterapie i-a purtat paşii spre Cluj, unde acum 20 ani a ales să pătrundă în tainele terapiei cognitiv-comportamentale (TCC).

„La Cluj, Mircea Miclea îi adusese pe cei mai buni din lume să ne predea: profesorii de la Institutul Beck şi de la Institutul Ellis, din Statele Unite. Am ales TCC pentru că am simţit structura şi stabilitatea pe care mi-o poate oferi ca instrument de lucru şi am avut un cadru riguros, repere, strategii iscusite pentru viitorii mei clienţi. În acel moment psihoterapia nu era reglementată în niciun fel în România, oamenii se fereau să meargă sau să spună că merg la psiholog. La momentul acela nici nu ştiam dacă voi câştiga vreodată bani din asta”, explică ea.

De atunci au urmat mulţi ani de supervizări şi cursuri, conferinţe, workshopuri, alte şi alte formări. Dar, după 20 de ani petrecuţi în faţa studenţilor, a ajuns din nou cursant.

„Au fost ani de naveta de la Iaşi la Cluj, Bucureşti şi plecări prin toată Europa, ore de trezire între 03,00 şi 05,00 dimineaţa; de bani investiţi în formare şi educaţie care de multe ori depăşeau jumătatea din cât câştigam; de weekenduri pline de muncă sau cursuri; de sacrificii greu de cuantificat. Nici acum nu m-am oprit. Şi în acest moment fac naveta la Cluj la o nouă formare pentru copii şi adolescenţi. E inedit să fii din nou cursant, după 20 de ani de experienţă practică, când la rândul tău eşti formator. Privind în urmă, la toate câte au fost, spun că a meritat, deşi ani în şir ziua de lucru a început în jur de 04,00 dimineaţa şi săptămâna de lucru începea luni, dar nu se termina cu lunile. În 20 de ani am avut colaborări şi proiecte fabuloase. (…) Am ales să lucrez cu oameni pasionaţi, dedicaţi şi profesionişti. Am pus mereu pe primul loc calitatea a ceea ce oferim şi relaţiile. Am spus mereu lucrurilor pe nume, deşi nu întotdeauna m-a avantajat. Am avut mereu alături oameni care m-au susţinut profesional extrem de mult şi unii au făcut-o necondiţionat. Le port respect şi recunoştinţă şi îi amintesc mereu. Am avut alături oameni care au încercat să îmi blocheze drumul sau să îmi tragă frâna de mână în timp ce rulam cu viteză, ca să nu-i depăşesc sau să nu le iau locul protejaţilor lor. Am găsit rute ocolitoare, chiar dacă asta poate mi-a luat câţiva ani. A fost tot în avantajul meu, în final”, ne împărtăşeşte din experienţa sa profesională Diana Teodorescu.

 

Abia acum Diana poate spune că are maturitatea profesională bazată pe ştiinţă şi practică şi se poate considera expert.

„În acest moment sunt formator şi supervizor în Terapie cognitiv-comportamentală în cadrul Institutului IFTECC Iaşi, unde printre altele coordonez o formare continuă focusată pe copii şi adolescenţi. Pe lângă toate cursurile de formare făcute, de la terminarea facultăţii şi până în prezent, am stat pe jos, pe covor, la clasă, în cabinet, în grădiniţe să lucrez cu copiii. A fost un moment în viaţă când timp de 7 ani am lucrat cu aproximativ 300 de copii pe săptămână. Încă mai stau pe covor şi lucrez cu grupe de copii şi adolescenţi, pentru că doar aşa poţi să rămâi expert într-un domeniu, practicând. Din acest motiv sunt şocată când îmi văd studenţii la televizor, unde se prezintă ca experţi într-un domeniu, deşi abia au intrat în supervizare şi nu au niciun an de experienţă. Şi cea mai mare stupefacţie o am când oameni fără studii de specialitate vând servicii de psihoterapie într-o ţară în care de bine de rău această profesie este reglementată”, afirmă Diana Teodorescu.

Fiind o fire curioasă, entuziastă, determinată, uneori chiar nonconformistă şi alegând mereu provocările, în 2003 a decis să facă un doctorat în care să demonstreze, printre altele, influenţa schemelor disfuncţionale timpurii în relaţiile de prietenie.

„Alegerea aceasta mi-a activat mie toate schemele şi o perioadă m-am simţit singură şi neînţeleasă în demersul meu. Însă provocarea aleasă mi-a adus în timp nişte daruri minunate. Mi-a adus terapia schemelor, cea mai frumoasă, complexă, integrativă, flexibilă şi eficientă formă de psihoterapie. Mi-a întregit şi rafinat demersul profesional cu un ‘instrument’ fabulos pe care l-am folosit în terapia individuală, în terapia de grup, cu adulţi, cu copii şi adolescenţi, în programele de parenting, în lucrul cu studenţii şi în programele de dezvoltare personală din companii”, spune Diana Teodorescu.

Asta a adus-o mai aproape de alte minţi curioase şi explorative, de oameni minunaţi alături de care a împărtăşit entuziasmul terapiei schemelor. Acum este parte a unei echipe de la Institutul Român de Schema Therapy, a cărui filială din Iaşi o coordonează.

Timp de 8 ani a muncit pentru certificare internaţională în terapia schemelor şi în acest moment e primul român care are trei certificări la nivel de Trainer şi Supervizor în astfel de terapii: pentru Individual, Grupuri şi Copii şi adolescenţi. Domeniul în care a investit şi investeşte cel mai mult este cel dedicat copiilor şi adolescenţilor. În prezent, Diana Teodorescu este directorul Programului de certificare internaţională în Schema Therapy pentru copii şi adolescenţi din România, prin care poate să certifice la rândul său terapeuţi, program pe care l-a desfăşurat deja în România, Italia, Serbia, Egipt. Începând de anul trecut face parte din Comitetul de Certificare pentru Copii şi Adolescenţi al Societăţii Internaţionale de Schema Therapy.

„E fabulos să vezi la ce standarde şi nivel de profesionalism se stabilesc criteriile de certificare internaţională şi să faci parte din echipa care le negociază. E frustrant pe de altă parte când cobori cu picioarele pe pământ, pământul de aici de acasă. Şi cred că asta mi-a dat motivaţie pentru paşii următori în cariera mea, alături de colegii mei: să susţinem comunitatea de terapeuţi ce respectă standardele profesionale, să susţinem standarde de calitatea în profesia noastră, să sprijinim generaţiile care vin să poată profesa onorabil. Şi pentru că Iaşiul e acum casa mea, aici mă implic cel mai mult pentru a face asta”, a afirmat Diana Teodorescu.

AGERPRES/(A – autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa foto: (c) Diana Teodorescu/Arhiva personala


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut