Current track

Title

Artist


Olt: Obicei cu aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi, practicat încă de Florii la Izbiceni

Written by on 28 aprilie 2024

Un obicei cu aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi, spovedania pe petec alb, este practicat în continuare de Florii în comuna Izbiceni, unde perechile de miri din anul precedent îmbracă din nou hainele de la nuntă, păstrate cu grijă, şi merg la biserică să se spovedească, îngenunchind pe un ştergar alb, potrivit muzeografului Claudia Balaş din cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Muzeograful a explicat pentru AGERPRES că obiceiul este practicat la Izbiceni în Duminica Floriilor, după slujbă, iar vechimea lui este „pierdută în negura timpului”.

 

„În Duminica Floriilor, după slujba obişnuită, în comuna Izbiceni se practică spovedania pe petec, pe ştergar alb. Obiceiul are un aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi. Perechile de tineri căsătoriţi în ultimul an, de la Floriile anului precedent până la Floriile anului în curs, merg la biserică îmbrăcaţi în ginere, respectiv mireasă, fără cunună pe cap şi se spovedesc la preot, îngenunchind pe un petic alb sau pe un ştergar alb. Vechimea practicării obiceiului s-a pierdut în negura timpului şi nici bătrânii din sat nu au putut să-l explice. Unii specialişti pun acest obicei în legătură cu spovedania enoriaşilor, care se făcea în Săptămâna Mare, tinerele familii având prioritate deoarece ele au păcătuit mai mult în ultimul an”, a spus Claudia Balş.

Înainte de a merge la biserică, tinerii căsătoriţi trec pe la părinţii mirelui şi apoi pe la cei ai miresei pentru a-şi cere iertare, iar după spovedania de la biserică îşi vizitează naşii, unde petrec împreună la mese bogate.

 

„După spovedania de la biserică, tinerii pleacă la naşi, părinţii lor spirituali. Aici, în jurul unei mese bogate, cu mâncăruri şi băutură, la care nu participă şi părinţii mirilor, cei doi tineri îşi deschid sufletele şi primesc sfaturi”, a adăugat Claudia Balş.

Obiceiul mai este cunoscut şi drept Iertarea de Florii, pentru că mirii din ultimul an îşi cer iertare de la părinţi şi mărturisesc preotului, la spovedanie, greşelile făcute în perioada trecută de la cununie şi până în ziua de Florii.

 

„Este ziua iertării de Florii, un obicei străvechi care încă se păstrează la Izbiceni. Pentru greşelile făcute în timpul scurs de la nunta lor, mirii trec pe la socrii mari, părinţii mirelui, pentru a-şi cere iertare şi a le săruta mâna. Urmează acelaşi ritual acasă la socrii mici, părinţii miresei. După ce şi-au cerut iertare de la părinţi, mirii merg la biserica din sat pentru slujba spovedaniei şi de iertare a greşelilor şi păcatelor înfăptuite, cu voie sau fără de voie, de la nuntă până în ziua de Florii. Tinerii se mărturisesc în faţa preotului duhovnic, care îi mai şi sfătuieşte într-ale vieţii. Sunt exceptate doar cuplurile care au copii născuţi şi nebotezaţi”, a scris, pe Facebook, consultantul artistic din Cadrul Centrului de Cultură şi Artă Olt, Valeru Ciurea.

 

Anul acesta, în Duminica Floriilor, la biserica din Izbiceni au mers trei perechi de miri din cele 23 care au avut anul trecut cununia religioasă în localitate.

„Oamenii, ca şi preoţii de altfel, spun că deşi tinerii au făcut cununia la ei în localitate, viaţa îi poartă pe alte meleaguri şi astfel nu pot participa la unul dintre evenimentele de cultură tradiţională importante în viaţa comunităţii. Câteva cupluri au deja copii iar tradiţia spune că aceştia nu pot veni la slujba de iertare”, a menţionat Valeru Ciurea.

AGERPRES/(AS – autor: Cristina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: Ciurea Valeru/Facebook


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply